Transformatieplan van Nieuw Legmeer naar gemeenteraad
Nieuws -> GemeenteBron: Gemeente Amstelveen
30-10-2024
Amstelveen zet een nieuwe stap in de transformatie van bedrijventerrein Legmeer naar woon- en werkwijk Nieuw Legmeer. Een langlopend en ambitieus project dat de komende 20 jaar vorm krijgt.
Het College van B en W biedt de gemeenteraad nu twee belangrijke plannen aan: het definitieve stedenbouwkundig plan dat de ruimtelijke indeling met gebouwen, wegen, parken en andere voorzieningen vastlegt en een plan dat de financiële haalbaarheid en mogelijke risico’s beschrijft. Naar verwachting buigt de gemeenteraad op zich op 27 november 2024 over deze plannen.
(Bron Gemeente Amstelveen - 2024)
Fantasieschets van Nieuw Legmeer
Een unieke stadswijk. Nieuw Legmeer wordt een duurzame en groene wijk met een stedelijke uitstraling en hogere woningdichtheid dan andere Amstelveense wijken. Het gebied heeft 21 deelgebieden die de komende tientallen jaren gefaseerd ontwikkeld kunnen worden.
Floor Gordon (D66) wethouder ontwikkeling Legmeer benadrukt dat de gemeente inzet op een kwalitatieve toekomstbestendige wijk die samenhang kent. 'Op basis van het stedenbouwkundig plan kunnen we afwegen of een bouwproject voldoet aan de ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid van de wijk. Het borgt samenhang tussen de verschillende te ontwikkelen deelgebieden en gaat in op thema’s als mobiliteit, klimaatadaptatie, energietransitie, gezondheid, leefbaarheid en natuurinclusief bouwen.'
Contouren van de wijk. Wethouder Floor Gordon: 'Het stedenbouwkundig plan schetst de eerste contouren van een moderne woon-werkwijk met 4.400 woningen voor jong en oud. De Amstelveense identiteit met een groene opzet zal, ondanks de stedelijke uitstraling, herkenbaar zijn. De wijk is zeer duurzaam, met dagelijkse voorzieningen, openbaar vervoer, zorg en recreatie op loopafstand. Een unieke toekomstbestendige wijk midden in de Randstad waarmee wij een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de woningnood in onze regio.'
Brede participatie. Voor de zomer kregen grondeigenaren van het bedrijventerrein en andere geïnteresseerden de mogelijkheid om feedback te geven op het plan en mee te denken over de inrichting van de nieuwe wijk. Er kwamen waardevolle reacties, onder meer over de beplanting, speelplekken en afvalvoorzieningen en de omvang van hoogbouw. Deze onderwerpen worden verder uitgewerkt in het beeldkwaliteitsplan en het inrichtingsplan. Het stedenbouwkundig plan kreeg enkele aanscherpingen, maar de inhoud is grotendeels ongewijzigd.
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)
Floor Gordon (D66) wethouder
Omvangrijk en complex project. Het project is complex omdat het gebied veel eigenaren kent. De gemeente heeft vooral een coördinerende rol om de uitgangspunten voor de ontwikkeling goed vast te leggen en verdient geen geld aan de transformatie van bedrijventerrein Legmeer naar een woon-werkwijk. Het college heeft als ambitie om een bijdrage te leveren aan het grote woningtekort en wil het voorzieningenniveau op peil houden.
Kosten en investeringen. De gemeentelijke kosten om de transformatie mogelijk te maken bedragen ongeveer € 150 miljoen tegenover € 145 miljoen aan opbrengsten. Daarnaast wil de gemeente investeren in het verplaatsen van de gemeentewerf en het afvalbrengstation, de bouw van een basis- en VO-school, kruisingen in de omgeving en een langzaam verkeer tunnel onder de Bovenkerkerweg en mogelijk voorinvesteren in parkeergarages en een warmtenet. De benodigde investeringen hiervoor kunnen worden verdeeld over de looptijd van de bouw van Nieuw Legmeer. Gezien de complexiteit en de omvang van de ontwikkeling zet het college stevig in op voortdurend risicomanagement. Floor Gordon: 'De gemeenteraad blijft nauw betrokken en zal over iedere investering steeds een apart besluit nemen.'
Vervolgproces. Na de besluitvorming over het stedenbouwkundig plan en de financiële leidraad volgt het beeldkwaliteitsplan, gericht op de uiterlijke kenmerken van de wijk. De vragen over de inrichting van de openbare ruimte komen ook hierin terug en in een inrichtingsplan. Naar verwachting is het beeldkwaliteitsplan in het eerste kwartaal van 2025 gereed. Het uiteindelijke doel is om begin 2026 een omgevingsplan aan de raad te presenteren met onder meer regels voor de vergunningsaanvragen voor de bouw. Voorafgaand kunnen belangstellenden te zijner tijd reageren op het ontwerp omgevingsplan.