Bijgewerkt: 17 mei 2024

Truc met 5 euro: zes Roemenen aangehouden

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
08-06-2011

De politie heeft dinsdagochtend 7 juni 2011 vroeg zes Roemenen aangehouden in Amsterdam in verband met grootscheepse oplichting, diefstal en fraude. De zogenoemde '5 eurotruc' werd door heel Amsterdam veelvuldig toegepast en met name bij oudere vrouwen.

Alle verdachten werden, na een uitvoerig onderzoek door de wijkteamrecherche van bureau Meer en Vaart en het August Allebéplein, aangehouden in een woning aan de Jan Voermanstraat. In de woning werden nog 7 personen aangetroffen die in het kader van de Vreemdelingenwetgeving zijn opgehouden.

De verdachten 9 mannen en 4 vrouwen variëren in de leeftijd van 20 tot 46 jaar oud. De woningcorporatie heeft besloten stappen te ondernemen om het huurcontract van de bewuste woning te beëindigen.

De 5 eurotruc werkt als volgt: Iemand, vaak een oudere vrouw, wordt tijdens het opnemen van geld bij een geldautomaat door deze criminelen in de gaten gehouden. Tijdens deze observatie maken zij gebruik van het zogenaamde “shoulderen”. De criminelen kijken over,- of naast de schouder mee naar het intoetsen van de pincode.

De pinner, of pinster neemt de bankpas weer uit de geldautomaat en stopt die voor de crimineel zichtbaar terug in de portemonnee. Nadat het geld uit de geldautomaat komt wordt dit geld ook zichtbaar voor de criminelen in de portemonnee gestopt. Op dat moment starten de criminelen met de 5 eurotruc.

Man gooit een 5 euro-biljet op de grond en vraagt zeer opvallend de aandacht van de pinner, of pinster. De criminelen doen dan net, of het 5 eurobiljet van de pinner of pinster is. Zij doen dat erg opvallend en soms wat dramatisch. De criminelen pakken het bankbiljet dan op en dringen zich op bij de pinner of pinster.

Ze wachten dan tot die de portemonnee opendoet en forceren het 5 eurobiljet in de portemonnee. Tijdens het in de portemonnee doen van dit biljet wordt de bankpas, waarvan het intoetsen van de pincode is afgekeken, gestolen. Met die bankpas en de buitgemaakte pincode wordt daarna de bankrekening leeggehaald. In onze regio is voornoemde truc vele tientallen malen toegepast.

Advies van de politie blijft: Zorg bij gebruik van de bankpas altijd, dat u uw pincode blijft afschermen. Als u dat doet, heeft het voor criminelen ook geen zin om uw bankpas te stelen. Als u slachtoffer bent geworden, of ziet dat iemand anders dat wordt, bel dan onmiddellijk de politie. Bent u slachtoffer neem dan ook direct contact op met de bank (zorg dat het juiste telefoonnummer in uw gsm staat) en blokkeer uw bankpas.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.