Bijgewerkt: 14 augustus 2022

Tsjaikovski-concert in de Kruiskerk Amstelveen

Nieuws -> Kerk

Bron: Protestants Amstelveen
02-01-2020

Op zondag 12 januari 2020 vindt het eerste koffieconcert van het jaar plaats in de Kruiskerk, Van der Veerelaan 30a Amstelveen. Tsjaikovski’s beroemde Pianotrio Opus 50 in A-minor wordt uitgevoerd. De aanvang is 12.00 uur en vanaf 11.30 is iedereen, jong en oud, welkom. Het concert duurt iets minder dan een uur. De toegang is vrij. Er wordt een deurcollecte gehouden.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2020)

Peter Iljitsj Tsjaikovski (1840 - 1893) Russische componist, leraar, dirigent en muziekcriticus. Als componist-professioneel werd Tsjaikovski gevormd in 1860-1870, gekenmerkt door een grote opkomst van het sociale en culturele leven van het Russische Rijk: de veelzijdige ontwikkeling van de Russische muziek, literatuur en schilderkunst, de bloei van de Russische natuurwetenschap, heldere verworvenheden op het gebied van de filosofie en de esthetiek. Op de foto Peter Tsjaikovski in 1870


Pjotr Iljich Tsjaikovski is een van Ruslands beroemdste romantische componisten. In 1882 maakte hij zijn enige trio voor viool, cello en piano. Hij componeerde het naar aanleiding van de dood van zijn vriend en leermeester Nikolai Rubinstein. Het is een tweedelig werk en in beide delen komt een treurmars voor.

Foto Amstelveen
(Foto Janus van den Eijnden - 2013)

Violiste Ruña 't Hart


De uitvoering op 12 januari gebeurt door drie jonge, veelbelovende en bevlogen musici die sinds enige jaren hun opleiding aan het conservatorium van Amsterdam hebben afgerond. Ze hebben ieder hun hart verpand aan kamermuziek. Violiste Ruña ’t Hart komt spelen samen met Kalle de Bie, cello, en Sean Rooney, piano.

Tsjaikovski's Trio in A-minor, Op. 50 werd geschreven in Rome tussen december 1881 en eind januari 1882. Het is ondertiteld 'À la mémoire d'un grand artiste'- Ter nagedachtenis aan een groot kunstenaar, in verwijzing naar Nikolai Rubinstein, zijn goede vriend en mentor, die op 23 maart 1881 was overleden. Het is geschreven voor piano, viool en cello.

De eerste versie van het werk werd eind januari 1882 voltooid. Privé-optredens vonden plaats in maart en april. Het werk onderging een aanzienlijke revisie voor de première op 30 oktober tijdens een kwartetconcert van de Russische Muziekvereniging in Moskou. De spelers bij de uitvoering waren Sergei Taneyev (piano), Jan Hřímalý (viool), en Wilhelm Fitzenhagen (cello).


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.