Bijgewerkt: 29 november 2022

Tv kijkers kunnen op minimaal 30 digitale zenders rekenen

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
06-11-2013

Televisiekijkers met een digitaal basispakket in Nederland zijn voortaan gegarandeerd van minimaal 30 zenders. Het aantal zenders wordt hiervoor opgehoogd. De Eerste Kamer stemde op 5 november 2013 in met het wetsvoorstel, dat dit regelt. Voor kijkers van analoge tv blijven minimaal 15 zenders gegarandeerd.

dekker Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2013)

Sander Dekker, (VVD) staatsecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


Door het verhogen van het verplichte aantal zenders, wil verantwoordelijk staatssecretaris Dekker Nederlandse huishoudens zeker stellen van toegang tot een gevarieerd standaardpakket. "Nederlanders kijken maar al te graag televisie. Voor kijkers met een standaardpakket moet er wel wat te kiezen zijn met de afstandsbediening. Vandaar deze garantie", aldus Dekker.

Aanbieders mogen zenders boven het gegarandeerd aantal van 30 bundelen in betaalde plus-pakketten. Zij zijn vrij in de keuze van de zenders, afgezien van 'must carry'-zenders: Nederland 1, 2 en 3, drie televisiezenders van de Vlaamse publieke omroep, per provincie één regionale publieke televisiezender en per gemeente één lokale, publieke televisiezender.

Het wetsvoorstel regelt ook, dat de kabelraden worden afgeschaft. De wet wordt na twee jaar geëvalueerd en in de jaarlijkse Mediamonitor wordt aandacht besteed aan de samenstelling van de zenderpakketten.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.