Bijgewerkt: 25 juni 2022

Twee nieuwe rolstoelbussen voor het Zonnehuis Amstelveen

Nieuws -> Sociaal

Bron: Amstelveenweb
24-02-2010

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op dinsdagmiddag 23 februari 2010 werden twee nieuwe rolstoelbussen overhandigd aan de bewoners van het verpleeghuis Zonnehuis Amstelveen. Het verpleeghuis heeft 300 bewoners en het maakt deel uit van de Zonnehuisgroep Amstelland, waartoe ook verzorgingshuizen, zorgsteunpunten en overige voorzieningen voor ouderen behoren.

Zontax Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Joke Hoogendoorn van het Zonnehuis was de gastvrouw van de middag


Zontax Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De bewoners van Zonnehuis wachten al met spanning op de gebeurtenissen in de zaal


De Zontax

Een opname in een verpleeghuis is zeer ingrijpend. In het Zonnehuis Amstelveen wordt om die reden zo veel mogelijk tegemoet gekomen aan individuele wensen van bewoners. De rolstoelbus, de Zontax (Zonnehuis taxi), speelt daarbij een belangrijke rol.

Het is een bus, bestemd voor het vervoer van bewoners van het Zonnehuis Amstelveen met een speciale inrichting voor hen, die in een rolstoel zitten. De Zontax is beschikbaar voor persoonlijke ritten van bewoners naar een door hen zelf te kiezen doel (bijv. huisadres partner, kinderen) of een uitstapje voor meerdere bewoners met reisdoelen als pannenkoekenhuis, restaurants, musea, vakantiehuizen enz.

De twee huidige rolstoelbussen van het Zonnehuis waren zeer verouderd en aan vervanging toe en de veiligheid van de te vervoeren bewoners in een rolstoel krijgen tegenwoordig meer prioriteit, zoals nieuwe soorten vastzetsystemen en andere aangepaste veiligheidsgordels, maar ook aandacht voor de neksteun van de persoon in de rolstoel.

Park Golf Amstelveen werd voor het eerst georganiseerd op 10 september 2009 in het Stadshart door 7(!) Rotary serviceclubs uit Amstelveen en omgeving. En het werd meteen een succes! Het idee achter Park Golf is, dat in de Amstelveense parken tijdelijk kleine golfbanen worden aangelegd en verhuurd aan golfliefhebbers en wordt het binnenstromende geld voor goede doelen in de stad beschikbaar gesteld, in dit geval het Zonnehuis.

Zontax Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Jan van Zanen, burgemeester van Amstelveen tijdens zijn toespraak met veel samenzang


Zontax Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

In de zaal aanwezige leden van Park Golf Amstelveen genieten van de opgevoerde show van de burgemeester


Zontax Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De overige leden van Park Golf Amstelveen in de zaal


Dankzij de financiële bijdragen werd eerst een Mercedes Sprinter bus aangeschaft, maar door de initiatief van de Stichting Theo Janssen M.O.C. (Maatschappelijk Ontmoetings Centrum) kon een tweede bus kon aangekocht worden en dat werd feestelijk gevierd in de recreatiezaal van het Zonnehuis Amstelveen.

Jan van Zanen, burgemeester van Amstelveen werd ook voor het feest uitgenodigd en in een volledig bezette zaal met bewoners en gasten, kwam hij naar het podium om toch een andere draai aan het feest te geven. Hij riep iedereen op om het liedje ‘Rudolph The Red Nose Reindeer’ te zingen. Het podium werd namelijk versierd met grote Olympische medailles en in de hoek stond een bewegend rendier, om de winterse sfeer te verhogen.

Met het volgende liedje kwam de burgemeester steeds dichterbij Amstelveen, want plotseling moest iedereen het liedje: ‘Aan de Amstelveense grachten’ zingen, dat men uit volle borst deed. Na de vrolijke noten, begeleidt door twee aanwezige muziekanten, vertelde hij over het fantastische project, dat de 7 Rotary serviceclubs hebben georganiseerd in Amstelveen in een uniek samenwerkingsverband.

Vervolgens zei de burgervader, dat dit een geweldige initiatief was van alle mensen, die aan het project meewerkten. De mensen achter de Amstelveense Stichting Theo Janssen M.O.C. zijn ook in actie gekomen, dat weer in een nieuwe rolstoelbus resulteerde. Hij wenste de bewoners heel veel veilige kilometers toe in de komende jaren.

Hij pakte daarna een enorme autosleutel en gaf het symbolisch aan een bewoonster van het Zonnehuis; mevrouw Van der Weide, die zittend in een rolstoel de sleutel in ontvangst nam. Zij vertelde  namens alle bewoners, dat zij heel blij was met de nieuwe bussen en bedankte iedereen hartelijk voor de grote inzet, die het mogelijk maakte, om twee nieuwe rolstoelbussen aan te kopen. Het is voor de bewoners van het verzorgingshuis heel belangrijk, dat mede door de bussen toch nog contact wordt gemaakt met de buitenwereld.

Zontax Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Deze vrijwilligers van het Zonnehuis wilden graag op de foto


Zontax Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De bewoners van het Zonnehuis volgen de activiteiten in de zaal


Daarna pakte de burgemeester weer de microfoon en als een gediplomeerd activiteitenbegeleider verzocht hij de aanwezigen, om weer een liedje te zingen en dat werd een kinderliedje: ‘Af en toe gaan pa en moe met ons naar de speeltuin toe’. En inderdaad het liedje werd door de bewoners en de leden van de serviceclubs met grote vreugde gezongen.

Zontax Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Mevrouw Van der Weide en de burgemeester


Zontax Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De mensen in de zaal vinden het prachtig


Zontax Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Marian Sprecher, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Stichting Zonnehuisgroep Amstelland is heel blij met de twee nieuwe rolstoelbussen


Na deze gezellige samenzang bedankte Marian Sprecher, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Stichting Zonnehuisgroep Amstelland de inspanning van de vele mensen, dat het Zonnehuis de twee bussen kon kopen. Er zijn nog wat probleempjes, want de luifel bij de ingang is te laag voor de bussen, maar het probleem wordt opgelost.

Daarna nodigde ze iedereen uit, om naar beneden te gaan om de bussen te bewonderen, maar eerst kregen de twee projectleiders bos bloemen aangereikt van de voorzitter; Jan de Vries namens Park Golf Amstelveen en de heer Voorhoeve van de Stichting Theo Janssen M.O.C.

Zontax Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Marian Sprecher overhandigt de bos bloemen aan de twee projectleiders


Zontax Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De leden van de samenwerkende organisaties poseren nog even voor de bussen met de burgemeester


Zontax Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Het resultaat van het veel werk: twee nieuwe rolstoelbussen voor het Zonnehuis


De deelnemende serviceclubs waren:

Rotaryclub Amstelveen

Rotaryclub Amstelveen-Amstel

Rotaryclub Amstelveen-Nieuwer Amstel

Rotaract Club Amstelveen

Lionsclub Amstelveen

Lionsclub Mingle

Kiwanis Club Amsterdam Amstel

en de Stichting Theo Janssen M.O.C.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.