Bijgewerkt: 28 februari 2024

Tweede GPS WNRO-gebeurtenis op 6 april 2019

Nieuws -> Technologie

Bron: TomTom/Wikipedia/Amstelveenweb
03-04-2019

'De GPS Week Number Rollover (WNRO) vindt eens in de 19 jaar plaats. De eerstvolgende rollover vindt plaats op zaterdag 6 april 2019. Vergelijkbaar met odometers (hodometer= een apparaat, waarmee een afgelegde afstand gemeten wordt) in oudere auto's die van 99.999 km overgaan op 0, zet de GPS WNRO de GPS-kalender terug op 0. Het terugzetten van de kalender kan leiden tot miscommunicatie tussen GPS-satellieten en de GPS-ontvangers. Hierdoor kan een aantal chips in navigatiesystemen bepaalde functies niet langer verwerken.' – meldt fabrikant van navigatiesystemen TomTom in een bericht. Wat betekent dit voor jou? Het is tijd om je navigatiesysteem te controleren. Afhankelijk van je apparaat, kan het mogelijk zijn dat je het systeem moet updaten of upgraden.

Sinds de lancering hebben de Global positioning system (GPS)-satellieten signalen uitgezonden die een 10-bits binaire teller gebruiken om het GPS-weeknummer, een belangrijk onderdeel van de datum- en tijdinformatie, weer te geven. Elke 19,7 jaar bereikt deze weeknummerenteller zijn limiet en rolt terug naar nul. De rollover gebeurtenis vereist speciale tests en validatie met behulp van simulatietechnieken om ervoor te zorgen dat het goed wordt behandeld door GPS-ontvangers. Een GPS-ontvanger die niet over firmware beschikt die aan de eisen voldoet, kan fouten vertonen. De eerste GPS WNRO-evenement vond plaats in 1999 en we naderen nu de tweede WNRO, die zal plaatsvinden op 6 april 2019, om middernacht GPS.

Het Global Positioning System (GPS), oorspronkelijk Navstar GPS, is een satellietnavigatiesysteem dat eigendom is van de regering van de Verenigde Staten en wordt geëxploiteerd door de Amerikaanse luchtmacht. Het is een wereldwijd navigatiesatellietsysteem dat geolokalisatie- en tijdsinformatie levert aan een GPS-ontvanger waar dan ook op of nabij de aarde, waar er een vrije zichtlijn is naar vier of meer GPS-satellieten. Obstakels, zoals bergen en gebouwen blokkeren de relatief zwakke GPS signalen. De GPS vereist niet dat de gebruiker gegevens doorgeeft en werkt onafhankelijk van telefoon- of internetontvangst, hoewel deze technologieën het nut van de GPS-plaatsbepalingsinformatie kunnen vergroten. Het GPS biedt kritische plaatsbepalingsmogelijkheden voor militaire, civiele en commerciële gebruikers over de hele wereld. De regering van de Verenigde Staten heeft het systeem gecreëerd, onderhoudt het en maakt het vrij toegankelijk voor iedereen met een GPS-ontvanger.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Navigeren met de Google Maps app op een smartphone


Het GPS-project werd in 1973 door het Amerikaanse Ministerie van Defensie gelanceerd voor gebruik door het Amerikaanse leger en werd volledig operationeel in 1995. Het was toegestaan voor civiel gebruik in de jaren 1980. Vooruitgang in technologie en nieuwe eisen aan het bestaande systeem hebben nu geleid tot inspanningen om de GPS te moderniseren en de volgende generatie GPS Block IIIA satellieten en Next Generation Operational Control System (OCX) te implementeren. Aankondigingen van Vice President Al Gore en het Witte Huis in 1998 hebben deze veranderingen in gang gezet. In 2000 gaf het Amerikaanse Congres toestemming voor de modernisering, GPS III. In de jaren 1990 werd de kwaliteit van GPS door de regering van de Verenigde Staten aangetast in een programma genaamd 'Selective Availability', dat in mei 2000 werd stopgezet door een wet ondertekend door president Bill Clinton.

Het GPS-systeem wordt geleverd door de regering van de Verenigde Staten, die selectief de toegang tot het systeem kan weigeren, zoals het Indiase leger in 1999 tijdens de Kargil-oorlog is gebeurd, of de dienst op elk moment kan verslechteren. Als gevolg hiervan hebben verschillende landen andere mondiale of regionale satellietnavigatiesystemen ontwikkeld of zijn zij bezig met het opzetten van andere mondiale of regionale satellietnavigatiesystemen. Het Russische wereldwijde satellietnavigatiesysteem (GLONASS) werd gelijktijdig met GPS ontwikkeld, maar leed tot halverwege de jaren 2000 onder de onvolledige dekking van de wereld. GLONASS kan aan GPS-apparatuur worden toegevoegd, waardoor meer satellieten beschikbaar komen en de posities sneller en nauwkeuriger kunnen worden vastgesteld, tot op twee meter. China's BeiDou Navigation Satellite System moet in 2020 wereldwijd worden bereikt. Er zijn ook het Galileoplaatsbepalingssysteem van de Europese Unie en het Indiase NAVIC. Het Japanse Quasi-Zenith Satellietsysteem (QZSS) is een GPS-satellietaugmentatiesysteem om de nauwkeurigheid van GPS te verbeteren.

Toen de selectieve beschikbaarheid in 2000 werd opgeheven, had GPS een nauwkeurigheid van ongeveer vijf meter. De laatste fase van de nauwkeurigheidsverbetering maakt gebruik van de L5-band en is nu volledig in gebruik. GPS-ontvangers die in 2018 zijn uitgebracht en gebruik maken van de L5-band kunnen een veel hogere nauwkeurigheid hebben, met een nauwkeurigheid van minder dan 30 centimeter.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.