Bijgewerkt: 8 mei 2024

Tweede Kamerverkiezingen 2023 ook in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen/Tweede Kamer
30-10-2023

De Tweede Kamerverkiezingen 2023 zijn verkiezingen in Nederland voor de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Zij vinden plaats op 22 november 2023. De verkiezingen komen in de plaats van die in het voorjaar van 2025. Deze werden naar voren gehaald als gevolg van de val van het kabinet-Rutte IV. In Nederland 26 politieke partijen werden toegelaten. 20 mochten meedoen in alle kieskringen, drie in alle behalve Bonaire en drie in een kleiner aantal.

Op woensdag 22 november 2023 mag u weer naar de stembus. Deze keer voor de verkiezing van de Tweede Kamer. Door te stemmen bepaalt u mede wie de 150 nieuwe Tweede Kamerleden worden. Binnenkort ontvangt u via de post uw stempas.

Volgens burgemeester Tjapko Poppens is het belangrijk om te gaan stemmen. 'Het gaat bij de Tweede Kamer verkiezingen om belangrijke onderwerpen die ons allemaal raken, zoals klimaat, wonen, onderwijs, zorg en immigratie. Met alle wisselingen in Den Haag kan ik me voorstellen dat nog niet iedereen weet op welke partij te stemmen. U kunt een stemwijzer doen om erachter te komen welke partij het beste past bij uw standpunten. Door te stemmen bepaalt u mede wat de koers voor ons land wordt de komende jaren. Denk niet: wat maakt die ene stem uit, elke stem telt. Ook die van u.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Een verkiezingsbord in Westwijk, Amstelveen op 30 oktober 2023

Hoe en waar kunt u stemmen? De stemlokalen zijn geopend van 7.30 tot 21.00 uur. Om te kunnen stemmen heeft u uw stempas en uw identiteitsbewijs nodig. Uw identiteitsbewijs mag op de dag van de verkiezing maximaal 5 jaar verlopen zijn. Op uw stempas staat een stembureau in uw buurt, maar u mag stemmen in ieder stembureau in Amstelveen. Deze verkiezing zijn er 41 stembureaus in Amstelveen. Met uitzondering van het stembureau in Brasserie Paardenburg zijn alle stemlokalen toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking. Op het raadhuis staat een stemapparaat met audio-ondersteuning voor mensen met een visuele beperking, zodat zij zelfstandig hun stem kunnen uitbrengen.

Kunt u zelf niet stemmen? Geef een volmacht af. Bij een volmacht vult u de achterkant van uw stempas in. Dat kan tot op de dag van de verkiezingen. Deze volmacht is alleen geschikt als de persoon die namens u gaat stemmen, zelf ook in Amstelveen stemt. Geef de gemachtigde uw stempas en (een kopie van) uw identiteitsbewijs mee. Een kopie van een identiteitsbewijs kan ook via een smartphone worden getoond.

Wilt u een kiezer in een andere gemeente voor u laten stemmen? U kunt ook iemand die in een andere gemeente woont machtigen om voor u te stemmen. Vraag dan een ‘schriftelijke volmacht’ aan via het formulier ‘Verzoek om per volmacht te mogen stemmen’. Het formulier moet uiterlijk 17 november 2023 in ons bezit zijn.

Hulp bij het stemmen. Voor mensen met een beperking zijn er verschillende websites met extra uitleg en hulp bij het stemmen. Kijk op www.hoewerktstemmen.nl en www.alzheimer-nederland.nl/stemmen.

Er zijn verschillende stemwijzers: stemwijzer.nl https://www.kieskompas.nl/   MijnStem – MijnStem stemhulp Kijk voor meer informatie over de verkiezingen in Amstelveen op: https://www.amstelveen.nl/bestuur-organisatie/publicatie/verkiezingen .

Deelnemende partijen

1 VVD Dilan Yeşilgöz

2 D66 Rob Jetten

3 GROENLINKS / Partij van de Arbeid (PvdA) Frans Timmermans

4 PVV (Partij voor de Vrijheid) Geert Wilders

5 CDA Henri Bontenbal

6 SP (Socialistische Partij) Lilian Marijnissen

7 FVD Forum voor Democratie Thierry Baudet

8 PvD Partij voor de Dieren Esther Ouwehand

9 CU ChristenUnie Mirjam Bikker

10 Volt Laurens Dassen

11 JA21 Joost Eerdmans

12 SGP Staatkundig Gereformeerde Partij Chris Stoffer

13 DENK Stephan van Baarle

14 50PLUS Gerard van Hooft

15 BBB BoerBurgerBeweging Caroline van der Plas

16 BIJ1 Edson Olf

17 Piratenpartij - De Groenen Mark van Treuren

18 Belang van Nederland BVNL / Groep Van Haga Wybren van Haga

19 NSC Nieuw Sociaal Contract Pieter Omtzigt

20 Splinter Femke Merel van Kooten-Arissen

21 Libertaire Partij LP Tom van Lamoen

22 LEF - Voor de Nieuwe Generatie Daniël van Duijn

23 Samen voor Nederland Michael Reijinga

24 Nederland met een PLAN Kok Koen Chan

25 Partij vd Sport Anne Marie van Duivenboden

26 PPvB Politieke Partij voor Basisinkomen Sepp Hannen

De deelnemende politieke partijen in Amstelveen:

VVD, D66, PVV, CDA, SP, FVD, Partij voor de Dieren, ChristenUnie, JA21, SGP, DENK, 50PLUS, BBB, BIJ1, Piratenpartij/De Groenen, NSC, Splinter, LP, LEF, Samen voor Nederland, Nederland met een PLAN en Partij vd Sport.

Direct na de verkiezingen wordt duidelijk welke kandidaten zijn gekozen en hoe groot de fracties van de verschillende partijen in de nieuwe Tweede Kamer zijn. De toekenning van de laatste zetels duurt altijd enkele dagen; de Kiesraad berekent welke partijen deze toekomen. Op 6 december 2023 wordt de nieuwe Tweede Kamer beëdigd in de plenaire zaal. De nieuwe Kamerleden kiezen daarna hun Voorzitter.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.