Bijgewerkt: 2 maart 2024

Tweede editie Diwali Festival in Amstelveen

Nieuws -> Stadshart

Bron: Gemeente Amstelveen
22-10-2010

Op zaterdag 30 oktober 2010 wordt het kleurrijk en spectaculair India Diwali festival de tweede keer georganiseerd in Amstelveen

Na het grote succes van vorig jaar organiseren de gemeenten Amsterdam en Amstelveen, in samenwerking met KPMG en de Indiase gemeenschap, op zaterdag 30 oktober 2010 de tweede editie van het India Diwali festival. Het Diwalifeest, ook wel “lichtjesfeest” genoemd, is het belangrijkste feest in India. Het culturele festival vindt plaats op het Stadsplein in Amstelveen.

Diwali Amstelveen
(Bron Diwali Amstelveen - 2010)

De flyer van het Diwali Festival 2010 in Amstelveen


Diwali betekent een rij lichtjes. Tijdens Diwali worden honderden lichtjes - kleigebakken lampjes, dya’s genaamd - aangestoken. Hiermee viert men de overwinning van het goede over het kwade. Het Stadsplein in Amstelveen wordt voor één dag omgetoverd tot een kleurrijk Indiaas feestterrein, waar jong en oud kunnen genieten van een afwisselend programma.

Diverse Indiase restaurants zorgen voor Indiase gerechten. Ook typische Nederlandse hapjes, zoals haring en kaas ontbreken niet op het festival. Om 12.00 uur vindt de spectaculaire opening plaats met de Indiase Dhol drumgroep en een Dandiya dansers. Daarnaast zijn er optredens van Bollywood en Indiase klassieke dansers. DJ Don zorgt voor de muzikale omlijsting.

Diwali Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2009)

Jonge danseressen op het Diwali festival in 2009 in Amstelveen


In de ‘shamyana’ tent kunnen jonge bezoekers hun eigen dya lampje beschilderen en zich laten schminken als een prins of prinses uit een ‘Duizend en één Nacht’ sprookje. Indiase dames verzorgen prachtige henna tattoos. De bezoeker kan er ook sieraden, tassen en ander Indiaas handwerk kopen.

Het festival biedt ook een podium voor twee bijzonder Indiase projecten: het Eco-trust project dat kansarme kinderen steunt met zorg en onderwijs en hen een toekomst biedt (www.ecotrust.nl), en het Women on Wings project dat Indiase vrouwen stimuleert om financieel zelfstandig te worden (www.womenonwings.nl).

Voor iedereen

Met het India Diwali Festival willen de initiatiefnemers de Indiase gemeenschap in de regio een warm welkom heten en de niet-Indiase bewoners kennis laten maken met de cultuur van hun ‘buren’. De Indiase gemeenschap is één van de snelst groeiende bevolkingsgroepen van deze regio door de komst van Indiase bedrijven. De grote vrijwillige inzet vanuit de Indiase gemeenschap maakt deze dag tot een authentieke gebeurtenis.

Het evenement wordt gefinancierd door de gemeenten Amsterdam en Amstelveen en diverse sponsoren, te weten KPMG, Stadshart Amstelveen, Tata Consultancy Services, Tata Steel, Incredible !ndia, Lucas Bols en PriceWaterhouseCoopers. Het festival duurt tot 19.00 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk. Kijk voor het volledige programma op www.diwalifestival.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.