Bijgewerkt: 29 maart 2024

Tweede leven voor 50 fietswrakken

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
26-01-2018

Woensdag 24 januari 2018 namen jongeren die stage lopen, of werkervaring opdoen bij leerwerkbedrijf Gewoon Doen! 50 fietswrakken in ontvangst van de gemeente Amstelveen. Van deze fietswrakken, die de gemeente anders naar de ijzerhandelaar zou brengen, maken ze bruikbare fietsen. De gevonden fietswrakken blijven zo in gebruik als fiets en de jongeren kunnen werkervaring opdoen en hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten.

Daan van Schooten, begeleider bij Gewoon Doen!: 'Gewoon Doen! is een leerwerkbedrijf voor mensen die willen werken en leren in een beschutte omgeving. Zo hebben we een bakkerij en een houtwerkplaats, maken we bussen schoon met het Cleanteam bij Connexxion en blazen we dankzij een tip van Vluchtelingenwerk onze fietswerkplaats nieuw leven in. We willen van drie fietswrakken een goede tweedehands fiets maken die we kunnen verkopen en aan Vluchtelingenwerk schenken we graag een aantal fietsen binnenkort als dank voor de tip. De onbruikbare materialen gaan uiteindelijk naar de ijzerhandel”. Gewoon Doen! zit aan de Bouwerij 92 op het Bedrijventerrein Legmeer. Van de plaatselijke ondernemers krijgt de organisatie ook afgedankte materialen, zoals houten pallets. Daar maken de jongeren nieuwe meubels van die hun weg vinden naar terrassen van horecaondernemers.  

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2018)

Wethouder Bot tussen de jongeren van Gewoon Doen! die de fietswrakken vervoeren



Fietswrakken in de kringloop houden. Jaarlijks belanden er veel fietsen op de afvalberg, terwijl de fietsen nog bruikbare onderdelen hebben. In Amstelveen gaat het om zo’n 350 fietswrakken die lange tijd ongebruikt op een plek staan. Medewerkers van Team Handhaving bevestigen een sticker met het verzoek, of de eigenaar de fiets wil verwijderen. Na enige tijd halen ze de wrakken weg en gaan de wrakken naar een opslag.

Peter Bot (BBA) wethouder Duurzaamheid: 'We hebben afspraken met een bedrijf die van nog bruikbare fietsonderdelen, nieuwe fietsen maakt. En nu houden we dus ook materialen van de resterende fietswrakken in de kringloop. Die worden opgeknapt tot een goede tweedehandsfiets. Beide bedrijven werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze leiden ze op tot ervaren fietsenmakers met verstand van zaken en goede vooruitzichten op een (betaalde) baan. Ze zien bruikbare grondstoffen in producten die anders op de schroothoop belanden. Goed voorbeeld van duurzaamheid in brede zin, zoals het college van B en W dat graag ziet.'



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.