Bijgewerkt: 3 december 2021

Tweede leven voor oliebollenvet

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
28-12-2007

Op oudejaarsdag bakken veel mensen oliebollen. Na deze gezellige en smakelijke bezigheid verdwijnt het vet vaak bij het restafval. Opzich niet fout maar nog beter is het om het naar het Afvalbrengstation te brengen. Hier zamelt de gemeente oliën en vetten apart in. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar heeft ook financiele voordelen.

Een gespecialiseerd bedrijf voert het vet af en geeft het nog een interressant tweede leven. Zo verwerkt het een deel tot biobrandstof. Op deze manier levert de brandstof geen uitstoot op van CO2 en fijnstof. Een ander deel van de oliën is, na zeer grondige bewerking, geschikt als grondstof voor bijvoorbeeld zeep of lippenstift.

Appelflappen Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Heerlijke zelfgemaakte appelflappen


Recycling levert ook nog een financieel voordeel op. De gemeente ontvangt hiervoor een vergoeding van € 0,15 per kilo. Terwijl het verwerken van restafval juist geld kost. Joss Tabak wethouder Afvalbeheer: “We kunnen steeds meer met afval. Vroeger zagen we het vooral als een probleem dat geld kost. Tegenwoordig kunnen we afval goed recyclen en levert het ons soms geld op. Door afvalstoffen apart in te zamelen besparen we kosten waardoor we onze afvalstoffenheffing binnen de perken kunnen houden”.

De gemeente merkt dat oud vet ook regelmatig in het riool verdwijnt. Dit is slecht voor zowel het milieu als het riool. Gedurende het hele jaar kunnen inwoners ook andere oliën en vetten inleveren op het Afvalbrengstation, Grutterij 26.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS