Bijgewerkt: 15 juni 2024

Tweede zondag in mei: Moederdag

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb / Wikipedia / Zorgvlied
07-05-2008

Moederdag wordt gevierd ter ere van het moederschap. In Nederland en in vele andere landen valt Moederdag op de tweede zondag in mei, dit jaar is dat op zondag 11 mei. Diverse landen vieren Moederdag op verschillende dagen van het jaar, omdat de dag dan een andere herkomst heeft.

Magna Mater

De een stelt dat de gedachte om de moeders te eren is voortgekomen uit het oude Griekenland, waar een festival is gehouden aan Cybele (Magna Mater in Rome), een geweldige moeder van de Griekse goden. Dit feest werd gehouden rond het lentepunt in Klein-Azië en uiteindelijk ook in Rome tijdens de Ides van maart, (15 tot en met 18 maart).
Een andere versie is dat volgens de 16e eeuwse christelijke praktijk in Engeland, dat men één keer per jaar een bezoek aan de moeder moest brengen, zodat de meeste moeders op die dag herenigd zouden zijn met hun kinderen.

In de Verenigde Staten is Moederdag werd ingevoerd door de sociale activist Julia Ward Howe, na de Amerikaanse Burgeroorlog. Dit was echter bedoeld als een oproep aan vrouwen zich te verenigen tegen de oorlog. In 1870 schreef ze de Moederdag proclamatie, als een oproep tot vrede en ontwapening. Howe faalde in haar poging om een formele erkenning van een Moederdag voor de Vrede te krijgen, maar haar idee werd volbracht door Anna Jarvis, een jonge huisvrouw uit Virginia.

Moedermonument Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Het Moedermonument op begraafplaats Zorgvlied


Commercie

Zij slaagde erin dat de Moederdag op nationaal niveau werd erkend in 1914 door president Wilson en tot een nationale feestdag in de States werd uitgeroepen. Negen jaar na de eerste officiële Moederdag in 1923, was de commercialisering van de Amerikaanse feestdag zo erg, dat Anna Jarvis zelf een grote tegenstander van werd.

Het idee om Moederdag te vieren werd ook in Europa omarmd door bloemenhandelaars, snoep-, cadeautjes- en de vele wenskaarten fabrikanten. Terugkijkend naar de originele Griekse gedachte - aan de levende en de overleden moeders een gedenkdag te wijden - dan is men heden erg ver verwijderd van het oorspronkelijke doel.

Moederdag blijft tot op de dag van vandaag, als één van de meest succesvolle dagen van de commercie. Maar gelukkig doet niet iedereen mee en worden de moeders en oma’s gewoon bezocht, maken kinderen zelf wensjes en cadeautjes en dat is wat de betrokkenen vaak nog veel leuker vinden.

Moederdag op de begraafplaats

De Amstelveense begraafplaats Zorgvlied aan de Amsteldijk, brengt een ode aan overleden moeders met een algemene openbare herdenkingsdienst op Moederdag, zondag 11 mei 2008. Op deze wijze wil Zorgvlied de nagedachtenis aan de overleden moeders eerbiedig laten voortleven.

Tijdens het voorprogramma zal de verteller Walter van Wingerden onder andere een aantal verhalen voorlezen die alles te maken hebben met het thema: ‘Mamma, jij leeft stil in mij…’. Tevens zullen er hoornklanken over de begraafplaats klinken als eerbetoon en aandacht voor de overledenen. De plechtigheid eindigt met een stille tocht naar het moedermonument, waar een ode aan overleden moeders zal worden gebracht.

Aanmelden

Wie de herdenking op Moederdag op 11 mei 2008 wil bijwonen dient zich, in verband met het beperkt aantal plaatsen, aan te melden bij Zorgvlied. Telefoon (020) 540 49 27. U bent welkom vanaf 13.30 uur. Het voorprogramma begint om 14.00 uur. De herdenking zelf begint om 14.30 uur. De toegang is gratis.

Locatie

Zorgvlied, Amsteldijk 273 te AmsterdamAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.