Bijgewerkt: 28 maart 2024

Tweedehands geheugenkaarten vaak vol met persoonlijke gegevens

Nieuws -> Technologie

Bron: Universiteit van Hertfordshire/Amstelveenweb
07-07-2018

Uit onderzoek van de Universiteit van Hertfordshire in Engeland blijkt dat tweederde van de tweedehands geheugenkaarten in mobiele telefoons of tablets die aan het publiek worden verkocht, nog steeds persoonsgegevens van de vorige eigenaar bevatten. De studie, uitgevoerd in opdracht van Comparitech.com - de veiligheids- en privacy-reviews en vergelijkingswebsite, analyseerde de gegevens die op gebruikte geheugenkaarten werden bewaard en dus verkocht.  Deze analyse bracht een groot aantal persoonlijke gegevens en gevoelig materiaal aan het licht, waaronder paspoortkopieën, lijsten en identificatienummers die van de ene persoon aan de andere werden doorgegeven.

Het team van de Universiteit van Hertfordshire kocht en analyseerde 100 gebruikte SD- en micro SD-geheugenkaarten van eBay, conventionele veilingen, tweedehandswinkels en andere bronnen over een periode van vier maanden. Zij creëerden een forensisch beeld, een beetje bij beetje exemplaar van elke kaart, dan gebruikten vrij beschikbare software om gegevens terug te krijgen. De meerderheid van de kaarten werden gebruikt in smartphones en tablets, terwijl andere apparaten ook camera's, SatNav-systemen, en zelfs drones.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Een 16 GB Secure Digital (SD)-memorykaart Class 4 en dat betekent dat de minimale sequentiële schrijfsnelheid is 4 MB/s. Op dit moment de hoogste class is V90 met de snelheid van 90 MB/s


De gegevens die van de gebruikte geheugenkaarten werden teruggewonnen, omvatten zorgwekkend genoeg persoonlijke informatie en gevoelig materiaal, zoals intieme foto's en portretten, paspoortkopieën, contactlijsten, navigatiebestanden, pornografie, browsergeschiedenis, identificatienummers en andere belangrijke persoonlijke documenten.

De resultaten van de onderzochte 100 memorykaarten: 36 in het geheel niet zijn gewist, heeft noch de oorspronkelijke eigenaar, noch de verkoper maatregelen genomen om de gegevens te verwijderen, 29 bleken geformatteerd, maar de gegevens konden nog steeds 'met minimale inspanning' worden hersteld. 2 kaarten hadden hun gegevens gewist, maar het was gemakkelijk te herstellen. 25 bleken op de juiste wijze te zijn gewist met behulp van een tool voor het wissen van gegevens die de opslagruimte overschrijft, zodat niets kon worden hersteld. 4 waren niet toegankelijk, dus corrupt. 4 kaarten hadden geen gegevens, maar de oorzaak niet kon worden achterhaald.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Een USB-apparaat opnieuw formatteren met Windows: Ga naar deze PC. Klik met de rechtermuisknop op het station dat u wilt formatteren. Selecteer in het contextmenu Formaat. Kies NTFS, of exFAT. Als het formattering is voltooid, u kunt de kaart door het systeem laten uitwerpen. exFAT (Extended File Allocation Table) is een Microsoft-bestandssysteem dat in 2006 werd geïntroduceerd en geoptimaliseerd werd voor flashgeheugens, zoals USB-flashdrives en SD-kaarten


Vaak is het probleem niet zo zeer dat mensen hun SD-kaarten niet formatteren, maar dat ze het niet goed doen. Door simpelweg een bestand uit een apparaat te verwijderen, verwijdert u alleen de referentie die aangeeft waar een computer dat bestand in het geheugen van de kaart zou kunnen vinden. Het verwijdert niet de nullen en enen die deel uitmaken van het bestand. Die gegevens blijven op de kaart staan, totdat ze door iets anders worden overschreven.

Populaire tools en methoden voor het veilig wissen van externe opslagapparaten: Secure Eraser (Android), Shreddit (Android), CCleaner (Windows), Eassos PartitionGuru (Windows), Stellar Wipe Mac (MacOS), MiniTool Drive Wipe (Windows), AweEraser (MacOS and Windows), Super Eraser (MacOS and Windows), Mac Washing Machine Secure X9 (MacOS), WipeDrive (Windows, MacOS, Linux)



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.