Bijgewerkt: 22 januari 2025

'U raakt vijf meter tuin kwijt'

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
18-03-2009

Door Henk Godthelp
Henk Godthelp Amstelveen

Gebrekkige communicatie, laat verstuurde uitnodigingen, vergeten belanghebbenden. En een slechte boodschap: 'U raakt vijf meter tuin kwijt.'

De toon tijdens de gesplitste informatieavond aan Oude Dorpbewoners over de gevolgen van de verbreding van de A9 was bij vlagen grimmig. Op donderdag 12 maart 2009 werd eerst een aantal bewoners van huurwoningen in de Middeldorpstraat geïnformeerd, zij kregen de beroerdste mededelingen, en later 'alle' bewoners van het dorp. Van acht koopwoningen waarvan de eigenaren een sterke waardevermindering vreesden, heeft Rijkswaterstaat er al zeven opgekocht.

In de Middeldorpstraat zal de verbreding van de A9 schuren van woningen van de kaart vegen. Ook zullen er bewoners zijn, die vier tot vijf meter tuin moeten inleveren. Sommigen houden dan welgeteld drie meter over. De heer Ben Viveen, projectleider van RWS, hield de bewoners voor, dat ze mogelijk vijfjaar overlast zullen hebben en gedurende die tijd eigenlijk hun huizen moeten verlaten.

Viveen Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Ben Viveen (l), projectmanager planstudie Schiphol-Amsterdam-Almere en Remco Pols wethouder ruimtelijke ordening tijdens de informatiebijeenkomst in de aula van het Keizer Karel College op 12 maart 2009


Een machteloze wethouder Remco Pols vond vijf jaar wel erg lang. Toen kwam de nabrander: en ja, er was sprake van zogenoemd schaderisico. Met andere woorden, u mag terugkeren, maar in welke staat uw woning zal verkeren, is onduidelijk.

De bewoners zijn van slag. Er zijn er bij die er zestig jaar wonen. Wie onder de poort ' doorloopt komt in een soort dorp. Er komen nu individuele gesprekken met de Woongroep Holland. Wat de wensen zijn. Bij elkaar blijven wonen natuurlijk. De corporatie zegt z'n best te zullen doen.

Tenslotte blijven er flarden hangen van de informatieavond. Rijkswaterstaat „wil een stuk bos afpakken" en het benzinepompstation verplaatsen. Q8 moet 8 kilometer naar het oosten. „Naar Ouderkerk, dat er niet blij mee is." Het begrip „anticiperende aankoop" valt en minder versluierd „vanaf 2010 onteigenen."

Volgens wethouder Pols „mag er iets op de tunnel worden gebouwd." Wat wordt niet duidelijk, alleen dat het „geen kwetsbare voorzieningen" mogen zijn. RWS-projectleider Viveen zegt, dat er een schaderegeling komt, „ook voor onbereikbare winkeliers." Tussen het bestuur van de Annakerk en Pols wordt het even onvriendelijk.

Niet uitgenodigd, toch maar gekomen. De toon is gezet. „Vrijdag hebben we overleg gehad met de gemeente en Rijkswaterstaat. Daar zijn tekeningen getoond die we van RWS mochten krijgen, maar de gemeente heeft dat geblokkeerd." Pols vindt dat het kerkbestuur teveel uit de school klapt.

Een prangende vraag van een aanwezige blijft onbeantwoord. „Wat gebeurt er al die jaren van overlast met mijn onroerend goedbelasting." Er werd niet op in gegaan. Op een verzoek van het Amstelveens Nieuwsblad, om de gebruikte illustratie tijdens de avond digitaal te mogen ontvangen (het plangebied), werd afgelopen maandag afwijzend gereageerd. „Het is nog maar een voorproef van de inpassingsplannen," aldus een woordvoerder.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.