Bijgewerkt: 23 mei 2024

USB-C-poort wordt verplicht vanaf 2024 in de EU

Nieuws -> Technologie

Bron: Europese Raad
24-10-2022

De Europese Raad heeft op 24 oktober 2022 zijn definitieve goedkeuring gehecht aan de richtlijn betreffende gemeenschappelijke opladers. Dit betekent dat in 2024 een USB-C-poort verplicht wordt voor een hele reeks elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, tablets en koptelefoons. Het zal niet langer nodig zijn om bij elke aankoop van een nieuwe mobiele telefoon of een soortgelijk apparaat een andere lader te kopen: ze kunnen allemaal met dezelfde lader worden opgeladen.

Een gemeenschappelijke lader zal het gemak voor de consument verhogen door de laadinterfaces en snellaadtechnologie te harmoniseren, en zal de hoeveelheid elektronisch afval aanzienlijk verminderen.

De nieuwe regels maken een USB-C-laadpoort verplicht voor een hele reeks elektronische apparaten. Dit betekent dat de meeste apparaten met dezelfde oplader kunnen worden opgeladen. Om ervoor te zorgen dat consumenten precies weten wat ze kopen, introduceert de richtlijn een pictogram dat aangeeft of een nieuw apparaat wordt geleverd met een oplader en een etiket waarop de oplaadprestaties worden vermeld.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

En de winnaar is de plug USB-C (formeel bekend als USB Type-C). Het is een 24-pins USB-connectorsysteem met een rotatiesymmetrische connector. USB4, uitgebracht in 2019, is de eerste USB-overdrachtsprotocolstandaard die alleen beschikbaar is via USB-C. USB-C-kabels verbinden hosts en apparaten met elkaar en vervangen diverse andere elektrische kabels en connectoren, waaronder USB-A en USB-B, HDMI, DisplayPort en 3,5 mm audio-aansluitingen

De richtlijn laat de consument ook de keuze of hij een nieuw apparaat met of zonder oplader koopt. Dit bespaart de consument niet alleen geld, maar vermindert ook het elektronische )afval dat gepaa6rd gaat met de productie, het vervoer en de verwijdering van opladers. Vier jaar na de inwerkingtreding van de richtlijn zal de Commissie nagaan of deze ontkoppeling van de verkoop verplicht moet worden gesteld.

Hoewel draadloos opladen steeds populairder wordt, is het nog niet voor alle apparaten geharmoniseerd. Om ervoor te zorgen dat deze technologie voor meer apparaten beschikbaar komt, zal de Commissie werken aan de harmonisatie van draadloos opladen voor elektronische apparaten en aan interoperabiliteit op basis van technologische ontwikkelingen.

De nieuwe regels gelden voor een groot aantal draagbare apparaten: mobiele telefoons, tablets en e-readers, digitale camera's en videogameconsoles, koptelefoons, oordopjes en draagbare luidsprekers, draadloze muizen en toetsenborden, draagbare navigatiesystemen. Bovendien zullen alle laptops 40 maanden na de inwerkingtreding van de richtlijn onder de nieuwe regels vallen.

In 2020 kochten consumenten in de EU ongeveer 420 miljoen elektronische apparaten en bezitten zij gemiddeld drie opladers om deze elektronische apparaten op te laden - waarvan zij er regelmatig twee gebruiken. Desondanks zegt 38% van de consumenten problemen te hebben ondervonden bij het opladen van hun apparaten omdat er geen compatibele lader beschikbaar was. Om deze problemen aan te pakken, heeft de Europese Commissie op 23 september 2021 een voorstel voor een gemeenschappelijke oplader ingediend. Op 26 januari 2022, minder dan zes maanden na het begin van de onderhandelingen in de Raad, hebben de lidstaten unaniem ingestemd met het standpunt van de Raad over de gemeenschappelijke laderrichtlijn. Op 7 juni 2022 hebben de Raad en het Europees Parlement een voorlopig akkoord bereikt over de gemeenschappelijke laderrichtlijn, dat op 29 juni 2022 door de vertegenwoordigers van de EU-lidstaten is bekrachtigd.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.