Bijgewerkt: 28 september 2021

Uitbarsting van een vulkaan op het schiereiland Reykjanes in IJsland

Nieuws -> Informatief

Bron: NASA/YouTube/Amstelveenweb
28-03-2021

In februari 2021 veroorzaakte een golf van kleine aardbevingen op het schiereiland Reykjanes in IJsland voor deskundigen de waarschuwing dat magma zich onder de Geldingadalur-vallei bewoog en spoedig tot uitbarsting zou kunnen komen. Op 19 maart 2021 laat begon officieel een uitbarsting toen lava door het oppervlak brak bij Fagradalsfjall, een van de vele schildvulkanen op het schiereiland.


De drone video van Jon Bear van de uitbarsting van de vulkaan. De video is met een DJI Mavic Air drone gemaakt. Hij had ook de Lumix GH5 camera met de Olympus 40-150mm PRO lens gebruikt. Alle andere vlog clips zijn met iPhone 12 pro en GoPro 9 geschoten


Hoewel klein in vergelijking met andere recente uitbarstingen in IJsland, was de gebeurtenis helder en groot genoeg voor NASA- en NOAA-satellieten om waar te nemen. Op 21 maart 2021 nam de Suomi NPP satelliet een nachtelijk beeld op van het westen van IJsland door een dunne laag wolken. Reykjavik, Reykjanesbær, en andere steden verschijnen als heldere vlekken in het beeld. De uitbarsting verschijnt als een nieuwe lichtvlek op het zuidwestelijke deel van het eiland. Ter vergelijking, het beeld links toont hetzelfde gebied een paar dagen voor de uitbarsting.

Foto Amstelveen
(Bron Earthobservatory.nasa.gov - 2021)

Infrarood satellietfoto's voor en tijdens de vulkaanuitbarsting


De lava stroomde uit een spleet die aanvankelijk 500 tot 700 meter lang was. Achtereenvolgens werden hopen afgekoelde lava, spattenkegels genaamd, opgebouwd en weer afgebroken. Afgezien van de massa's toeschouwers en een mogelijke archeologische vindplaats, is er tot nu toe niet veel door de lava bedreigd. Ook de uitstoot van as of gas is niet problematisch geweest. Niettemin houdt het IJslandse Meteorologische Bureau de vulkaan in de gaten en deelt het de resultaten van een voorspellingsmodel mee.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.