Bijgewerkt: 8 mei 2021

Uithoorn doet voor het eerst mee aan de Amstellanddag

Nieuws -> Natuur

Bron: Beschermers Amstelland
18-05-2012

Amstellanddag 3 juni 2012 voor het eerst in Uithoorn

Uithoorn ligt op de grens van het Groene Hart en Amstelland. Beschermers Amstelland heeft het Amstellandgebied onlangs verruimd tot aan het zuiden van Uithoorn. Voor het eerst doen er vijf locaties actief mee aan de Amstellanddag. Reden voor de voorzitter van Beschermers Amstelland, Kees van Tilburg, om het eerste programmaboekje persoonlijk aan wethouder Ria Zijlstra van de gemeente Uithoorn aan te bieden.

amstellanddag Amstelveen
(Foto Beschermers Amstelland - 2012)

Kees van Tilburg, voorzitter van Beschermers Amstelland overhandigt het programmaboekje van de Amstellanddag 2012 aan Ria Zijlstra (DUS- Duurzaam Solidair), wethouder voor milieu, jeugd en onderwijs van de gemeente Uithoorn


De Amstellanddag

De Amstellanddag heeft maar liefst 55 locaties bereid gevonden zich op zondag 3 juni 2012 open te stellen voor het publiek. Dankzij veel enthousiaste vrijwilligers in het gebied worden er tal van bijzondere activiteiten georganiseerd. Beschermers Amstelland heeft de regie en hoopt dat veel boeren, burgers en buitenlui weer gaan genieten van dit prachtige eeuwenoude veenweidegebied.

Het complete programma van de Amstellanddag is te vinden op de website www.beschermersamstelland.nl. Beschermers doneren vanaf 10 euro per jaar en krijgen het prachtig geïllustreerde programmaboekje thuisgestuurd.

HET LIBELLEBOS, wandelen in het park in Zijdelwaard

Het park Biezenwaard wordt ook wel Libellebos genoemd en ligt tussen het bedrijventerrein en de wijk Zijdelwaard. Het park is ongeveer 20 ha groot. De naam Libellebos dankt het park aan een actie van het weekblad Libelle in het begin van de jaren zeventig in het kader van de nationale boomplantdag.

Het Libellebos is een gezellig park met diverse wandelmogelijkheden. Voor kinderen is er in het Libellebos een kinderboerderij en een avontuurlijke speelplek. Ook de hond kan zich hier uitleven, hij mag loslopen in het bos.

KUNSTROUTE OP HET ZIJDELVELD, Zijdelveld, Open: 12.00-17.00 uur

In het kader van de Week van de Amateurkunst wordt op 2 en 3 juni a.s. een kunstroute op het Zijdelveld gehouden. De deelnemende bewoners exposeren eigen werk maar er zijn ook bewoners die hun tuin beschikbaar stellen voor exposities van gastkunstenaars.  Er zijn 22 tuinen opengesteld.

FORT AAN DE DRECHT, expositie, museum, rondleiding en lunch

Open: 11.00-16.00 uur , de Grevelingen

Het Fort aan de Drecht is onderdeel van de De Stelling van Amsterdam, geplaatst op de werelderfgoedlijst van Unesco. In dit Fort is o.a een Galerie gevestigd.  Informatie: www.galeriefortaandedrecht.nl .

Van 28 mei tot en met 1 juli 2012 exposeren in Galerie Fort a/d Drecht kunstenaars van de Friese kunstenaarsvereniging FRIA. Er zijn dan schilderijen, etsen, beelden van o.a. hout, steen, marmer en sieraden en draagbare objecten van zilver te zien en te kopen.

Het eveneens in het Fort gevestigde Atelier Gerard van Hulzen doet ook zijn deuren om 11.00 uur open met een voorjaarsexpositie van nieuwe beelden.

In het Fort is ook een klein museum over het Fort a/d Drecht en de Stelling van Amsterdam, te bezoeken via de ingang van de Galerie. "Commandant" Van Hulzen geeft rondleidingen op het Fort om 12.00 en 13.30 uur tegen een kleine vergoeding van € 2,50 per persoon. Hij voert u dan langs plekjes waar men in het algemeen niet mag komen!

Restaurant Amstelfort gelegen in het fort aan de Drecht is speciaal op 3 juni open vanaf 12.00 uur met een kleine kaart, uiteraard ook koffie met gebak en andere lekkernijen. Diner is mogelijk vanaf 17.30 uur.  Meer informatie: www.amstelfort.nl  

TUIN VAN BRAM DE GROOTE, Open: 11.00-16.00 uur, t.o. Boterijk 61

Dit kleine natuurgebiedje van ca. 1 hectare is genoemd naar de laatste bewoner, Bram de Groote. Hij heeft deze tuin gevormd tot een Engelse tuin, met een grote variatie aan boomsoorten zoals katsoera, Himalaya ceder, honingboom en moerascypres. In 1994 heeft Landschap Noord-Holland de tuin opgenomen in Natuurgebied Uithoorn.

In april 2000 kwam de werkgroep Tuin Bram de Groote tot stand en sindsdien is een groep vrijwilligers elke woensdagochtend  bezig met onderhoud. De tuin bestaat uit een siertuin, een boomgaard, een stukje moerasbos, een paddenpoel met kruidentuin en bloemborder, een bijenstal met een tiental bijenkasten en een weide die van april tot en met september begrazen wordt door kalveren of schapen. De ingang van de tuin ligt aan de Boterdijk in Uithoorn, tegenover no. 61.

BIERBROUWERIJ DE SCHANS, Open: 12.00-17.00 uur, de schans 17-21

Als bezitter van twee prachtige historische panden (1781) en een voorliefde voor al het culinaire kon het volgens Guus Royen (1947) niet uitblijven dat hij op een bepaald moment de roerstok ging hanteren. Rond 1985 brouwde Guus reeds zijn eigen bier als hobby in samenwerking met zijn buurman. Naast een brouwerij is er ook ruimte voor een proeflokaal in de panden van rond 1780. Op de Amstellanddag kunnen bezoekers een kijkje nemen in de brouwerij.  Meer informatie: www.schansbier.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.