Bijgewerkt: 13 oktober 2024

Uitreiking Koninklijke Onderscheiding

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
07-02-2007

Op woensdag 7 februari 2007 reikte staatssecretaris, mw. Ross-van Dorp (in aanwezigheid van de heer Van Zanen, burgemeester van Amstelveen) een Koninklijke Onderscheiding uit aan de heer Jules Schelvis. De onderscheiding werd uitgereikt tijdens een bijeenkomst in het Verzetsmuseum waar de presentatie plaatsvond van de educatieve dvd “Joodse kinderen in het kamp Vugt”. Thema van deze middag was "door te herdenken vieren we het leven".

De heer Schelvis is 1 van de 18 Nederlandse overlevenden van de 19 transporten van kamp Westerbork naar kamp Sobibor. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Auschwitz was Sobibor een echt vernietigingskamp waar mensen rechtstreeks van de trein naar de doucheruimte gingen, waar ze dezelfde dag nog vergast werden.

Totaal zijn er circa 250.000 mensen omgekomen in dit kamp. Meteen na de Tweede Wereldoorlog begon de heer Schelvis zijn kampervaringen op te schrijven. Na zijn vervroegde uittreding is hij zijn aantekeningen gaan uitwerken wat geleid heeft tot de uitgave van zijn boek “Binnen de poorten”. Dit boek is ook in het Duits vertaald. In 1982 zijn de processen gestart tegen de kampbeulen van Sobibor. In 1985 is decorandus officieel erkend als “Nebenklager” in deze processen.

De heer Schelvis is in 1983 gestart met zoeken naar alle informatie (internationaal) en alle gegevens van wat er in het vernietigingskamp Sobibor heeft plaatsgevonden. Ook heeft hij het ontstaan van de “Aktion Reinhard”, het geheel van Poolse kampen, waar Sobibor deel van uitmaakte, uitgezocht. Het resultaat van dit onderzoek heeft geleid tot het boek "Vernietigingskamp Sobibor". Dit boek is door dr. Lou de Jong, de auteur van het monumentale werk "Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog", aangemerkt als enig wetenschappelijk werk over het vernietigingskamp Sobibor.

Decorandus is dag in dag uit bezig met het uitdragen van zijn kennis over de Tweede Wereldoorlog. Hij geeft lezingen, begeleidt groepen scholieren en geeft als co-docent van prof. dr. J. Houwink ten Cate aan de Universiteit van Amsterdam een middag in de week les aan de masterstudenten geschiedenis.

In zijn persoonlijke ontmoetingen met de jeugd opereert de heer Schelvis trefzeker doordat hij engagement combineert met persoonlijke bescheidenheid. Door jongeren de gelegenheid te geven zijn levensverhaal te horen, draagt hij bij aan de vorming en educatie van generaties die moeten bouwen aan een samenleving waar een respectvolle wijze van omgaan tussen mensen centraal staat.

Externe link: Jules Schelvis


 



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.