Bijgewerkt: 20 april 2024

Ursula von der Leyen voorzitter van de EU Commissie over investeren in klimaatactie

Nieuws -> Informatief

Bron: EU Commissie
25-03-2021

Op 24 maart 2021 sprak Ursula von der Leyen voorzitter van de EU Commissie tijdens de conferentie ‘the Make-or-Break Decade' klimaatactie in samenwerking met de Europese Investeringsbank (EIB) in Brussel:

Controle tegen levering. 'Geachte gasten, dames en heren. Het is een genoegen u welkom te heten op deze conferentie over "het beslissende decennium" voor klimaatactie. De komende tien jaar moeten een keerpunt zijn. Eerst en vooral voor de wereldwijde CO2-uitstoot. Vandaag stijgt de wereldwijde uitstoot nog steeds. En dit moet dringend veranderen. Europa heeft besloten de uitstoot het komende decennium al met minstens 55% terug te dringen. Daarmee dragen wij ons steentje bij en wijzen wij de weg. We moeten nu handelen voor het te laat is. Maar er is nog een andere factor die het verschil kan maken tussen 'make or break'. Het is hoe we denken over klimaatactie. Klimaatactie is niet alleen een noodzaak. Het is ook de grootste economische kans van onze tijd.

We staan aan de vooravond van een transformatie die vergelijkbaar is met de digitale revolutie van 40 jaar geleden. In de jaren 80 zagen personal computers, mobiele telefoons en het World Wide Web in een paar jaar tijd het licht. Bedrijven en klanten begonnen om nieuwe diensten en producten te vragen. Uit het niets ontstonden nieuwe markten. We begonnen te verlangen naar dingen die daarvoor niet eens bestonden. Een soortgelijke transformatie is nu opnieuw aan de gang. Europeanen ontdekken nieuwe behoeften, van schone mobiliteit tot lokaal biologisch voedsel. Onderzoekers testen nieuwe schone technologieën. En investeerders zijn op zoek naar groene investeringsmogelijkheden. In een paar jaar tijd zullen we de manier waarop we ons verplaatsen, de manier waarop we eten en de manier waarop we produceren, veranderen. Dus de vraag is: zijn we klaar om deze kans te grijpen?



Ik geloof van wel. Slechts één voorbeeld: 55% van de nieuwe waterstofprojecten in de wereld zijn in Europa. Schone waterstof is een uitstekend middel om ons doel van klimaatneutraliteit te bereiken. En Europa investeert er meer in dan welke andere wereldmacht ook. Europese bedrijven en investeerders begrijpen de verandering die staat te gebeuren. En zij willen de drijvende kracht achter deze verandering zijn. Zij willen het leiderschap van Europa op de markten van morgen opbouwen. Dat is het centrale doel van de Europese Green Deal, samen met de strijd tegen de klimaatverandering.

De Europese Green Deal is onze routekaart naar klimaatneutraliteit. Maar het is ook, en dat is cruciaal, onze nieuwe groeistrategie. Een strategie om Europa concurrerender te maken op de groene markten van morgen. Daarom ondersteunen wij de doelstellingen van de European Green Deal met een ongekende golf van overheidsinvesteringen. Meer dan 280 miljard euro uit ons herstelplan, NextGenerationEU, zal worden gebruikt voor de financiering van klimaatmaatregelen.

En dan hebben we ook nog de nieuwe Europese begroting, de nieuwe projecten van Europees belang, en de indrukwekkende steun van de Europese Investeringsbank. Ik wil in een paar woorden zeggen hoe blij ik ben met dit gezamenlijke evenement met de EIB. De EIB is de rol van een multilaterale ontwikkelingsbank aan het herdefiniëren - ze wordt de klimaatbank van Europa. U wijst de weg voor het kritieke decennium, en daar ben ik trots op.

Er komen dus overheidsinvesteringen. Er zijn nu drie cruciale taken die we in de nabije toekomst moeten aanpakken. Ten eerste moeten we zorgen voor de kwaliteit van onze investeringen. We moeten proberen het effect van elke euro die we uitgeven zo groot mogelijk te maken, in termen van milieueffecten, maar ook van het scheppen van werkgelegenheid en innovatie.

Ten tweede moeten we werken aan het mobiliseren van zoveel mogelijk particuliere investeringen. We hebben een "investeringsrevolutie" nodig die veel verder gaat dan de publieke sector om de groene kansen van de jaren 2020 te benutten. En ten derde moeten we ook over de grenzen van Europa kijken. We moeten nieuwe vormen van mondiale samenwerking op het gebied van groene financiering verkennen, op weg naar een klimaatvriendelijke economie. Europa zal het eerste klimaatneutrale continent zijn, maar we willen niet dat het enige continent is.

Ik wil dat dit decennium de Roaring Twenties van klimaatactie en klimaatinvesteringen wordt. Europa moet het voortouw nemen bij deze verandering. Het is onze laatste kans om de klimaatverandering een halt toe te roepen. En het is een kans van één generatie om wereldleider te worden in de economie van de toekomst.

Dank u wel!'



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.