Bijgewerkt: 13 november 2024

VN-klimaatconferentie COP29 in Azerbeidzjan

Nieuws -> EU

Bron: Europese Commissie
11-11-2024

Tijdens de VN-klimaatconferentie COP29 van 11-22 november 2024 in Baku, Azerbeidzjan zal de Europese Unie samenwerken met internationale partners om de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs te verwezenlijken, namelijk het beperken van de gemiddelde temperatuurstijging wereldwijd tot zo dicht mogelijk bij 1,5 °C meldt de Europese Commissie.



Klimaatverandering blijft een probleem dat geen grenzen kent en in toenemende mate levens en bestaansmiddelen in heel Europa en de rest van de wereld schaadt. Tijdens de COP29 (The 29th Conference of the Parties=De 29ste Conferentie van de Partijen) moeten de partijen bij de Overeenkomst van Parijs ervoor zorgen dat de wereldwijde financiële stromen in toenemende mate in overeenstemming zijn met de Overeenkomst van Parijs, door investeringen aan te trekken, door de vaststelling van een nieuwe collectieve gekwantificeerde doelstelling (NCQG) inzake klimaatfinanciering. De NCQG zal de belangrijkste prioriteit zijn van de onderhandelingen van dit jaar.

De EU is momenteel de grootste verstrekker van internationale klimaatfinanciering, draagt in 2023 28,6 miljard EUR bij aan openbare klimaatfinanciering en mobiliseert een extra bedrag van 7,2 miljard EUR aan particuliere financiering om ontwikkelingslanden te helpen hun broeikasgasemissies te verminderen en zich aan te passen aan de gevolgen van de klimaatverandering. Hoewel de ontwikkelde landen het voortouw moeten blijven nemen bij het mobiliseren van klimaatfinanciering, vereist het verwezenlijken van ambitie een bredere groep contribuanten, het mobiliseren van financiering uit de particuliere sector, nieuwe en innovatieve bronnen en het werken aan randvoorwaarden op mondiaal en binnenlands niveau. De NCQG moet ertoe bijdragen dat financiële stromen in overeenstemming worden gebracht met de Overeenkomst van Parijs en de aard van het multilaterale discours over klimaatfinanciering veranderen. Zij moet erkennen dat er een wereldwijde inspanning nodig is om op grote schaal financiering te mobiliseren uit een breed scala aan bronnen, zowel publieke als private, binnenlandse en internationale.



Een ander belangrijk element van de besprekingen van dit jaar is de herbevestiging van de mondiale energiedoelstellingen die vorig jaar in Dubai zijn overeengekomen om tegen 2030 af te stappen van fossiele brandstoffen, drievoudige investeringen in hernieuwbare energie en dubbele energie-efficiëntiemaatregelen. De EU-onderhandelaars zullen zich inspannen om ambitieuze verwachtingen te formuleren voor de nationaal bepaalde bijdragen (NDC's) die volgend jaar door alle partijen zullen worden ingediend. De EU is begonnen met de voorbereidingen voor haar nieuwe NDC met de publicatie van de mededeling van de Commissie over de klimaatdoelstelling van Europa voor 2040 eerder dit jaar. De Commissie is voornemens een wetgevingsvoorstel in te dienen om in de Europese klimaatwet een emissiereductiedoelstelling van 90 % voor 2040 op te nemen. Deze doelstelling zal vervolgens als basis dienen voor de indiening van de nieuwe NDC van de EU.

Het onderhandelingsteam van de EU zal ook werken aan de afronding van de onderhandelingen over internationale koolstofmarkten uit hoofde van artikel 6 van de Overeenkomst van Parijs. Met de groeiende wereldwijde vraag naar een rigoureus systeem van koolstofcompensaties en naar financiering voor mitigatie- en aanpassingsprojecten, moeten we gemeenschappelijke normen invoeren. Deze moeten gebaseerd zijn op hoge integriteit, additionaliteit, duurzaamheid en verantwoordingsplicht.

Foto Amstelveen
(Foto EU/Alessandro Rampazzo - 2024)

Wopke Hoekstra (1975), Europees Commissaris voor Klimaatactie in Helsinki, Finland op 13 juni 2024


Commissaris voor Klimaatactie Wopke Hoekstra zal het onderhandelingsteam van de EU tijdens de COP29 opnieuw leiden en nauw samenwerken met het voorzitterschap van de Raad en de lidstaten om het vorige maand goedgekeurde onderhandelingsmandaat uit te voeren. Commissaris voor Energie Kadri Simson zal op 14 en 15 november aanwezig zijn, met bijzondere aandacht voor de uitvoering van de verbintenis om af te stappen van fossiele brandstoffen, ons werk om de methaanemissies te verminderen en de ontwikkeling van schone technologieën. Iliana Ivanova, commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd, zal ook op 12 november in Bakoe aanwezig zijn bij een evenement op hoog niveau over “De toekomst van nettonulconcurrentievermogen”.

Achtergrond. In het kader van de Overeenkomst van Parijs van 2015 zijn 194 landen overeengekomen om de gemiddelde wereldwijde temperatuurverandering tegen het einde van de eeuw ruim onder 2 °C en zo dicht mogelijk bij 1,5 °C te houden. Om dit te doen, kwamen ze overeen om nationaal bepaalde bijdragen (NDC's) in te dienen die hun individuele emissiereductiedoelstellingen vertegenwoordigen. De Europese Unie zet zich krachtig in voor de Overeenkomst van Parijs en is wereldleider op het gebied van klimaatactie, aangezien zij haar broeikasgasemissies sinds 1990 al met 37 % heeft teruggedrongen en haar economie met bijna 70 % heeft doen groeien.

Met de Europese Green Deal die in december 2019 werd gepresenteerd, heeft de EU zich ertoe verbonden tegen 2050 klimaatneutraliteit te bereiken. Deze doelstelling is juridisch bindend geworden met de vaststelling en inwerkingtreding van de Europese klimaatwet in juli 2021. In de klimaatwet is ook een tussentijdse doelstelling vastgesteld om de netto-uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met ten minste 55 % te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990. Deze doelstelling voor 2030 werd in december 2020 aan het UNFCCC meegedeeld als de NDC van de EU in het kader van de Overeenkomst van Parijs. In 2021 presenteerde de EU een pakket wetgevingsvoorstellen om haar beleid inzake klimaat, energie, landgebruik, vervoer en belastingen geschikt te maken om de netto-uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met ten minste 55 % te verminderen.

De EU zal dit jaar tijdens de COP geen neven evenementenprogramma in haar eigen paviljoen organiseren, maar zal deelnemen aan een breed scala aan evenementen ter plaatse. De Commissie werkt ook voor het derde jaar samen met de IAO om samen het Paviljoen voor een rechtvaardige transitie te organiseren, een forum voor discussie en uitwisseling over de werkgelegenheids- en sociale aspecten van de transitie, waaronder hoogwaardige groene banen, vaardigheden en sociale dialoog. Lees ook: Dagelijks programma COP 29



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.