Bijgewerkt: 22 januari 2025

VN rapporteert 828 miljoen mensen die in 2021 honger leden

Nieuws -> Informatief

Bron: United Nations
07-07-2022

Het aantal mensen dat honger lijdt, is wereldwijd gestegen tot maar liefst 828 miljoen in 2021, volgens een nieuw Verenigde Naties-rapport dat opnieuw aantoont dat de wereld zich in omgekeerde richting beweegt, weg van de duurzame ontwikkelingsdoelstelling om een einde te maken aan honger, voedselonzekerheid en ondervoeding in al haar vormen, tegen 2030, wanneer de SDG's (Sustainable Development Goals= Duurzame Ontwikkelings Doelstellingen) zouden moeten zijn verwezenlijkt.

Dat is een toename van ongeveer 46 miljoen sinds 2020, toen de COVID-19-pandemie de wereldeconomie in een neerwaartse spiraal dompelde, en 150 miljoen meer sinds 2019. De 2022-editie van het rapport The State of Food Security and Nutrition in the World (SOFI) presenteert updates over de voedselzekerheid en voedingssituatie in de wereld, waaronder de meest recente schattingen van de kosten en betaalbaarheid van een gezonde voeding.

Ook wordt onderzocht hoe regeringen hun huidige steun aan de landbouw kunnen herbestemmen om gezond en voedzaam voedsel goedkoper te helpen maken, rekening houdend met de beperkte beschikbare overheidsmiddelen in vele delen van de wereld. Het verslag is een gezamenlijke publicatie van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO), het Internationaal Fonds voor Agrarische Ontwikkeling (IFAD), het Kinderfonds van de VN (UNICEF), het Wereldvoedselprogramma van de VN (WFP) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).



De cijfers vertellen een grimmig verhaal

-Maar liefst 828 miljoen mensen werden in 2021 getroffen door honger - 46 miljoen mensen meer dan een jaar eerder en 150 miljoen meer dan in 2019.

-Na relatief onveranderd te zijn gebleven sinds 2015, sprong het percentage mensen dat honger lijdt in 2020 omhoog en bleef het in 2021 stijgen, tot 9,8 procent van de wereldbevolking. Tegenover 8 procent in 2019 en 9,3 procent in 2020.

-Ongeveer 2,3 miljard mensen in de wereld (29,3 procent) hadden in 2021 matige of ernstige voedselonzekerheid - 350 miljoen meer in vergelijking met vóór de uitbraak van de pandemie. Bijna 924 miljoen mensen hadden te kampen met ernstige voedselonzekerheid, een stijging met 207 miljoen in twee jaar.

-De genderkloof in voedselonzekerheid bleef in 2021 toenemen - 31,9 procent van de vrouwen in de wereld had matige of ernstige voedselonzekerheid, tegenover 27,6 procent van de mannen - een kloof van meer dan 4 procentpunten, tegenover 3 procentpunten in 2020.

-Bijna 3,1 miljard mensen konden zich in 2020 geen gezonde voeding veroorloven, een stijging met 112 miljoen ten opzichte van 2019, als gevolg van de gevolgen van de inflatie van de consumentenprijzen van voedingsmiddelen als gevolg van de economische gevolgen van de COVID-19-pandemie en de maatregelen die zijn genomen om deze in te dammen.

-Naar schatting 45 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar leden aan "wasting", de dodelijkste vorm van ondervoeding, waardoor het risico van kinderen om te overlijden tot 12 keer toeneemt. Nog eens 149 miljoen kinderen onder de vijf jaar hadden een achterblijvende groei en ontwikkeling door een chronisch gebrek aan essentiële voedingsstoffen in hun voeding, terwijl 39 miljoen kinderen aan overgewicht leden.

Er wordt vooruitgang geboekt op het gebied van exclusieve borstvoeding: in 2020 krijgt wereldwijd bijna 44% van de baby's jonger dan zes maanden uitsluitend borstvoeding. Dit is echter nog steeds minder dan de doelstelling van 50 procent die in de SDG's voor 2030 is vastgesteld. In het algemeen krijgen twee op de drie kinderen niet de minimale gevarieerde voeding die zij nodig hebben om op te groeien en zich volledig te ontwikkelen, zo stelt het rapport bezorgd vast.

Vooruitkijkend voorspelt de SOFI-analyse dat bijna 670 miljoen mensen (8 procent van de wereldbevolking) in 2030 nog steeds honger zullen lijden - zelfs als rekening wordt gehouden met een wereldwijd economisch herstel. Dit is een vergelijkbaar aantal als in 2015, toen het doel om tegen het einde van dit decennium een einde te maken aan honger, voedselonzekerheid en ondervoeding werd gelanceerd in het kader van de 2030-agenda voor duurzame ontwikkeling. Met andere woorden, de SDG's zullen er niet in geslaagd zijn de wereld vooruit te helpen in de strijd tegen honger.

'Schokkend' rapport: Mohammed. Plaatsvervangend secretaris-generaal Amina Mohammed zei dat de cijfers een "schokkend verslag zijn van onze inspanningen om een einde te maken aan honger - en we kunnen en moeten beter doen." Ze merkte op dat het gaat om miljarden mensen die hun voedselinname hebben beperkt of gerantsoeneerd, of minder voedzaam voedsel zijn gaan eten, omdat ze zich gewoon geen alternatieven kunnen veroorloven.

"Dit zijn mensen wier leven, bestaansmiddelen en vooruitzichten op een vruchtbaar en waardig leven worden verlamd, hun toekomst wordt uitgehold en hun potentieel en aspiraties worden tegengehouden", zei zij bij de lancering van SOFI in New York. "Zij hebben onze transversale vastberadenheid nodig. Het in dit verslag gepresenteerde bewijs is even overtuigend als schandalig wanneer we zien dat kinderen op het platteland en in armere gezinnen, waarvan de moeders geen formeel onderwijs hebben genoten, nog kwetsbaarder waren voor ondervoeding en verspilling."

Oekraïne, klimaatverandering. In het verslag wordt ook gewezen op de schadelijke gevolgen van de Russische invasie in Oekraïne, die de aanvoer van basisgranen, oliehoudende zaden en kunstmest uit beide landen en de internationale toeleveringsketens heeft verstoord - met als gevolg stijgende prijzen en kant-en-klaar therapeutisch voedsel voor ernstig ondervoede kinderen.

Dit komt op een moment dat de bevoorradingsketens nu al te lijden hebben onder de steeds frequentere extreme klimaatgebeurtenissen, vooral in lage-inkomenslanden, en het heeft mogelijk ontnuchterende gevolgen voor de mondiale voedselzekerheid en voeding. "In dit verslag wordt herhaaldelijk gewezen op de intensivering van deze belangrijke aanjagers van voedselonzekerheid en ondervoeding: conflicten, klimaatextremen en economische schokken, in combinatie met toenemende ongelijkheid," schreven de hoofden van de vijf VN-agentschappen in het voorwoord van dit jaar. "Het gaat er niet om of de tegenslagen zich zullen blijven voordoen of niet, maar hoe we doortastender moeten optreden om veerkracht op te bouwen tegen toekomstige schokken."



Hoofden van agentschappen. QU Dongyu, directeur-generaal van de FAO, merkte op dat landen met lage inkomens, waar landbouw van cruciaal belang is voor de economie, de werkgelegenheid en de bestaansmiddelen op het platteland, "over weinig overheidsmiddelen beschikken om deze opnieuw in te zetten. De FAO is vastbesloten met deze landen te blijven samenwerken om na te gaan welke mogelijkheden er zijn om de openbare dienstverlening aan alle actoren in de agrovoedingssystemen te verbeteren".

"Dit zijn deprimerende cijfers voor de mensheid", zei IFAD-voorzitter Gilbert Houngbo. "We blijven verwijderd van ons doel om tegen 2030 een einde te maken aan de honger. De rimpeleffecten van de wereldwijde voedselcrisis zullen het resultaat volgend jaar hoogstwaarschijnlijk opnieuw verergeren. We hebben een intensievere aanpak nodig om een einde te maken aan honger en de IFAD staat klaar om haar steentje bij te dragen door haar activiteiten en impact op te voeren."

Het hoofd van het Kinderfonds van de VN, Catherine Russell, zei dat de ongekende omvang van de crisis "om een ongekende reactie vraagt. We moeten onze inspanningen verdubbelen om ervoor te zorgen dat de meest kwetsbare kinderen toegang hebben tot voedzame, veilige en betaalbare voeding ... Nu het leven en de toekomst van zo veel kinderen op het spel staan, is dit het moment om onze ambities op het gebied van kindervoeding op te voeren - en we hebben geen tijd te verliezen".

Vandaag handelen. WFP-chef David Beasley, zei dat er "een reëel gevaar bestaat dat deze aantallen in de komende maanden nog hoger zullen stijgen." De voedsel-, brandstof- en meststoffencrisis, nog verergerd door de oorlog in Oekraïne, zou tot hongersnood kunnen leiden, en resulteren in "wereldwijde destabilisatie, hongersnood en massamigratie op een ongekende schaal. We moeten vandaag handelen om deze dreigende catastrofe af te wenden".

De directeur-generaal van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, verklaarde dat elk jaar 11 miljoen mensen sterven als gevolg van ongezonde diëten. "Stijgende voedselprijzen betekenen dat dit alleen maar erger zal worden. De WHO steunt de inspanningen van landen om voedselsystemen te verbeteren door belasting te heffen op ongezond voedsel en gezonde opties te subsidiëren, kinderen te beschermen tegen schadelijke marketing, en te zorgen voor duidelijke voedingsetiketten."

Overheidsmaatregelen. Uit het bewijsmateriaal blijkt dat als regeringen de middelen die worden gebruikt om de productie, het aanbod en de consumptie van voedzame levensmiddelen te stimuleren, anders aanwenden, zij ertoe zullen bijdragen dat gezonde voeding minder duur, betaalbaarder en billijker wordt voor iedereen, aldus het SOFI-rapport. Het roept regeringen ook op meer te doen om handelsbelemmeringen te verminderen, wat zou helpen de prijs van voedzame levensmiddelen, zoals fruit, groenten en peulvruchten, te verlagen. Lees het rapport: The State of Food Security and Nutrition in the World 2022 (pdf 36 pagina’s Engels)



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.