Bijgewerkt: 8 december 2022

VNO-NCW en MKB positief over e-factuur

Nieuws -> Informatief

Bron: VNO-NCW
12-02-2009

De ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij met de sterke vereenvoudiging van de fiscale regels voor elektronisch factureren die Staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën doorvoert. Dit kan ondernemers vele honderden miljoenen euro's schelen. De Jager is hiermee voorloper in Europa, dat eveneens werkt aan een impuls voor elektronisch factureren.

VNO-NCW en MKB-Nederland denken dat veel geld wordt bespaard wanneer de factuurgegevens door een codering rechtstreeks tussen de administratieve systemen van de leverancier en de afnemer uitgewisseld kunnen worden, waardoor een handmatige verwerking overbodig is.

De bijzondere eisen die aan de elektronische factuur worden gesteld, vervallen. Daardoor kan een ondernemer zelf de vorm kiezen waarin de elektronische factuurgegevens worden verstuurd. Ook hoeft de ondernemer niet langer aan de belastinginspecteur te melden welke vorm hij of zij gebruikt. Essentieel is dat voor de omzetbelasting de elektronische en de papieren factuur gelijk worden behandeld.

Factuur Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Een lege ouderwetse factuur op papier


De ondernemingsorganisaties pleiten ook voor het stimuleren van grensoverschrijdend elektronisch factureren. Daarvoor is een wijziging van de Europese regels nodig. De Europese Commissie heeft onlangs voorstellen gepresenteerd, die ook uitgaan van een gelijke behandeling van de papieren en de elektronische factuur. De staatssecretaris kiest er gelukkig voor om voor de Europese troepen uit te lopen.

Staatssecretaris van Economische Zaken, Frank Heemskerk lanceerde op 27 maart 2008 in Utrecht het actieplan Elektronisch Factureren. In 2010 moet de overheid zo 3,6 miljoen elektronische formulieren ontvangen, ongeveer 10 procent van het totaal.

Factuur?

Een factuur is een document dat een betalingsverplichting van een klant aan een leverancier weergeeft. Een factuur heeft betrekking op een of meerdere goederen en/of diensten die de leverancier aan de klant heeft geleverd. Elektronisch factureren is het geheel digitaal afhandelen van een factuur. Een elektronische factuur moet aan dezelfde eisen als een papieren factuur voldoen.

VNO-NCW

De naam VNO-NCW (officieel: Vereniging VNO-NCW) is een samentrekking van de afkortingen van het Verbond van Nederlandse Ondernemingen (VNO) en het Nederlands Christelijk Werkgeversverbond (NCW). Sinds de fusie van VNO en NCW (formeel op 31 december 1996) worden de volledige namen van de rechtsvoorgangers van VNO-NCW niet meer gebruikt.

MKB-Nederland?

Met ruim 186.000 bedrijven en instellingen uit 150 brancheorganisaties en 600 regionale en lokale ondernemersverenigingen is de Koninklijke Vereniging MKB-Nederland dé centrale werkgeversorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf.

Meer informatie: Elektronisch facturerenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.