Bijgewerkt: 27 november 2021

VVD-Amstelveen wil boodschappen doen ook op zondag

Nieuws -> POlitiek

Bron: VVD-Amstelveen
19-12-2011

Als je op zondag om 16 uur probeert de supermarkt op Groenhof te bezoeken, mag je blij zijn als je een karretje kan bemachtigen, zo druk is het. Hoe komt dit? Kennelijk winkelt de Amstelveense burger graag op zondag. Helaas is winkelen alleen mogelijk op de 1e zondag van de maand en af en toe een extra zondag.

Voor enkele supermarkten is er de avondwinkelvergunning die openstelling op zondag toestaat van 16 tot 22 uur. De VVD pleit ervoor, dat de Amstelvener mogelijkheid heeft om iedere zondag in zijn eigen stad naar een supermarkt te gaan, of het Stadshart te bezoeken.

VVD-woordvoerder Economische zaken Inza Gast is bezorgd over de resultaten van het koopstromenonderzoek. Sinds 2004 zijn de omzetten op het Stadshart met 20% gedaald en men beschrijft, dat het gedrag van de consument verandert.  Men wil winkelen, wanneer dat hen uitkomt en shoppen wordt steeds meer een gezellig dagje uit.

Daarnaast kopen de Amstelveners al 12% van de niet-dagelijkse producten op internet. De ondernemers hebben het zwaar om in te spelen op de wensen van de klant, die minder besteedt in deze economische zware tijden en tevens door internet meer prijsbewust is.

gast  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2009)

Inza Gast, raadslid van VVD-Amstelveen, woordvoerder Economische zaken


De koopzondag raakt steeds meer ingeburgerd en de burger koopt dan relatief veel. Nog maar 4% van de aankopen in Amstelveen worden nu op zondag gedaan, maar in Amsterdam Centrum ligt dit op 16%, met openstelling iedere zondag. De VVD denkt, dat de omzetdaling van het Stadshart zou kunnen worden toegeschreven aan de zuigkracht van het Amsterdamse koopzondagen beleid. Het is voor de Amstelveense burger nu gewoon mogelijk om iedere zondag een paar meter buiten onze stadsgrenzen om 10 uur boodschappen te gaan doen.

Niet alle ondernemers zijn even blij met deze ontwikkelingen. Zij moeten wel kosten maken voor zondagse personeelsbezetting, terwijl ze alleen verschuiving zien van omzet, in plaats van, dat de klant meer besteedt. Dit is zeker een punt van zorg. Helaas blijkt, dat de consument hier minder begrip voor heeft. Indien Amstelveen dicht blijft, dan koopt men wel ergens anders. In dat geval heeft de Amstelveense ondernemer helemaal het nakijken. De visie van de VVD is, dat de ondernemers in ieder geval de keuze moeten hebben om open te zijn. Sluiting tijdens daluren kan men dan ook overwegen.

De VVD zal daarom voor de volgende commissievergadering aan Wethouder Groot van Economische Zaken vragen stellen over de slechte omzetperformance van het Stadshart en of dit voor onze lokale ondernemers nog wel een houdbare situatie is. Daarnaast willen we graag uitleg, waarom er in Amstelveen 4 supermarkten een avondwinkelvergunning hebben voor de zondag vanaf 16 uur, terwijl in Amsterdam alle supermarkten en winkels open mogen.

Factsheets:

Gemeente Amstelveen

-regio Amstel- en Meerlanden, gemeente Amstelveen

-regio Amstel- en Meerlanden, gemeente Amstelveen, Amstelveen, Groenhof

-regio Amstel- en Meerlanden, gemeente Amstelveen, Amstelveen, Kostverlorenhof

-regio Amstel- en Meerlanden, gemeente Amstelveen, Amstelveen, Stadshart AmstelveenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS