Bijgewerkt: 26 september 2021

VVD-Uithoorn kandidaat raadslid draait politiedienst mee

Nieuws -> Uithoorn

Bron: Marcel Rits
24-01-2010

VVD-Uithoorn kandidaat raadslid Marcel Rits draaide politiedienst mee

Op 10 november 2009 vond er een informele bijeenkomst plaats waarbij de wijkteamchef Uithoorn een presentatie gaf van de probleemvelden binnen de gemeente. Deze blijken divers -en soms onvoorspelbaar te zijn, maar de rode draad ligt veelal op het terrein van de jeugd. Daarbij moet vooral gedacht worden aan de overlast en klachten vanuit buurten en buurtbewoners.

In het daarvoor bestaande overleg met de burgemeester wordt regelmatig gesproken; wat ervaren we als politie, hoe ziet de demografische ontwikkeling eruit voor de komende jaren en wat zijn de mogelijkheden c.q. uitdagingen voor politie en gemeente. Na afloop bestond de mogelijkheid je aan te melden om een dienst in de praktijk mee te draaien om meer inzicht te verkrijgen. Hiervan heb ik dankbaar gebruik gemaakt door mij op te geven voor een nachtdienst op 5 december 2009.

Onderstaand een verslag:

Getooid in warme kleding en een banketletter voor bij de koffie meld ik mij om 22.15 uur bij Saieda. Samen met haar en collega Ibrahim zal ik de nachtdienst mogen ervaren. Saieda instrueert mij, dat wanneer zij en haar collega zich splitsen, ik haar moet volgen (geen probleem, altijd volgzaam persoon geweest voor vrouwen). Bij de volgende instructie moet ik lachen “jezelf in no-time in een 10 kilo zwaar kogelwerend pak hijsen, wat op de achterbank ligt”, en dat met mijn ontstoken schouder.

Rits Amstelveen
(Foto Marcel Rits - 2009)

Politieagente Saieda met VVD-Uithoorn kandidaat raadslid Marcel Rits


22.45 uur: We stappen in de auto. Ibrahim als chauffeur en Saieda achter haar boordcomputer. Eerst een rondje Amstelplein. Geen hangjeugd of inbrekersgilde waar te nemen.

23.10 uur 1e oproep: Een ruimte in de Romeflat – o.a. gebruikt door de buurtouders -staat voor de 2e keer binnen 3 weken in brand. Hoop schade, maar de aanwezige brandweer heeft de brand al geblust. Daders onbekend. Iemand heeft vaag iets waargenomen, maar kan geen signalement geven.

23.30 uur: Er komt een melding binnen van bewoners over vuurwerkoverlast rondom het busstation. Na aankomst niets meer waar te nemen.

23.35 uur: Nieuwe oproep “in Aalsmeer potloodventer gesignaleerd”. Meerdere auto´s kunnen na gericht speurwerk geen verdachte traceren. Helaas geen 112 gebeld, maar het standaardnummer 0900-8844. Jammer, want bij “heterdaadjes” wordt dan veel tijd verloren op de meldkamer. Beter 112 bellen bij deze voorvallen!

24.00 uur oproep: Jongelui melden mishandeling in een horecagelegenheid. Beide partijen worden na aankomst gehoord. Twee jeugdige stellen zijn helemaal over hun toeren. Zij voelen zich onheus behandeld en worden tot rust gebracht. Ze hebben de mogelijkheid om morgen aangifte te doen. De eigenaar laat aan de hand van beveiligingscamera’s zien wat er zich heeft afgespeeld. Intussen vraagt hij mij of ik een agent in burger ben of één van de ouders. Hij waardeert mijn uitleg en zegt (gekscherend): ik stem de volgende keer op de VVD!

01.00 uur: Oproep Huiselijk geweld. Na aankomst en een snelle controle doet een jonge vrouw de deur open. Haar man blijkt de woning al te hebben verlaten, Er loopt een scheidingsprocedure. In een hoek zie ik kinderspeelgoed staan, waardoor het me aangrijpt. Saieda geeft adviezen aan de vrouw met bijbehorende telefoonnummers. Ze kan eventueel morgen aangifte doen.

02.00 uur: Terug naar het bureau. Om de “in burger”-collega’s gedag te zeggen, gebruik te maken van het toilet en eindelijk een sigaretje opsteken. Niet dus, ik kon hem direct weer uitmaken.

Oproep 02.10 uur: Insluiper Amstelveen Zuid. Hoekwoning zonder buitenverlichting. Bewoonster heeft gebeld. Zij meende voetstappen op plat dak te hebben waargenomen. Mede door eerdere inbraak is zij ongerust geworden. Bij navraag bleek haar man te slapen na een vermoeiende werkweek en een aantal wijntjes. Ibrahim geeft beveiligingsadviezen en we maken nog een ronde om het huis. Ook hier geen 112 gebeld, dus rijden we 1,5 uur onnodig te laat aan.

04.10 uur: NOODOPROEP: COLLEGA’S IN AMSTELVEEN MET VUURWAPENS BEDREIGD! Zwaailichten en sirene aan. De Volkswagen Touran is minder hoog dan ik dacht nadat Ibrahim de verkeersdrempel bij Primera Zijdelwaard overvloog richting Zijdelweg. We zijn zeer snel nabij het Canongebouw. Hier wordt strategisch stelling genomen. Ik krijg de instructie om snel het kogelwerend vest aan te trekken.

Ontstoken schouder of niet, ik heb hem binnen 20 seconden aan, want er was duidelijk sprake van een behoorlijk verhoogd adrenalinegehalte. Via de portofoon vernemen wij dat de vluchtauto zich via de Beneluxbaan richting Uithoorn begeeft. We rijden iets verder door tot de kruising Beneluxbaan / van der Hooplaan en blijven daar staan wachtend op nadere instructies of eigen inzicht. Gelukkig is de vluchtauto klemgereden door een ander team. Terug naar Uithoorn. Na een uurtje preventieve surveillance wordt besloten om terug te keren naar het bureau om te beginnen aan het “papierwerk”.

05.00 uur: NOODOPROEP huiselijk geweld in een flat. De meldkamer geeft een huisnummer door, dat achteraf door de bewoners foutief is doorgegeven. Er wordt mobiel contact gezocht met de meldkamer, die meldt dat de etage moet kloppen maar dat het huisnummer onduidelijk doorkwam. We gaan de galerij af. Al snel horen we een enorm geschreeuw en treffen een behoorlijke ravage aan.

Er viel geen gesprek te voeren met de persoon en ook niet met de slachtoffers. Zowel Saieda als Ibrahim, niet voor een kleintje vervaard, besluiten na enige tijd de persoon af te laten voeren, conform protocol huiselijk geweld. Een extra opgeroepen auto verleent assistentie. De persoon wordt naar Amstelveen gebracht, waar proces verbaal wordt opgemaakt.

Weer terug naar bureau Uithoorn waar eindelijk kan worden begonnen met het invoeren van gedetailleerde informatie in het computersysteem. Verder moet het bureau nog worden opgeruimd voordat de ochtendploeg gaat starten. De nachtdienst loopt normaal om 07.00 uur af maar Saieda weet mij te melden dat ze mogelijk nog tot 08.00 uur nodig hebben om het “papierwerk” af te maken.

07.00 uur: Richting huis. Leerzame nacht geweest met duidelijke beantwoording van vragen.

Marcel RitsAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.