Bijgewerkt: 22 december 2024

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff wil het Sinterklaasfeest weer terug

Nieuws -> Informatief

Bron: Facebook/Wikipedia
20-11-2018

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff wil af van demonstraties bij Sint-intochten. Op Facebook vraagt hij mensen om hun 'gezond verstand' te gebruiken:

'Wat is er nou leuker dan met je kind naar de intocht van Sinterklaas gaan? Nou, zoals het tegenwoordig gaat, kan ik een hoop dingen bedenken die leuker zijn. Eerlijk gezegd: ik ben niet geweest. Ik heb totaal geen zin het risico te lopen om mijn dochtertje te confronteren met schreeuwende en vechtende idioten. Met demonstranten die zo dichtgetikt zijn over hun eigen gelijk dat een ander meteen een racist is. Of met aso’s die dan weer agressief doen tegen demonstranten. En zo samen de pret voor de kinderen totaal verzieken.

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2015)

Klaas Henricus Dominicus Maria Dijkhoff (1981) is een VVD-politicus. In het kabinet-Rutte II was hij van 2015 tot 2017 staatssecretaris van Veiligheid en Justitie en na het aftreden van Jeanine Hennis-Plasschaert kortstondig minister van Defensie. Hij is sinds 23 maart 2017 lid van de Tweede Kamer en sinds 26 oktober 2017 fractievoorzitter van de landelijke partij


Ja, je mag Zwarte Piet stom vinden. Ja, je mag mensen die Zwarte Piet stom vinden stom vinden. Ja, je hebt het recht te demonstreren. Maar je mag ook nadenken hoe je met je mening en rechten omgaat. Als we allemaal keihard en absoluut de hele tijd onze rechten opeisen wordt Nederland geen fijner land. Het halve jaar discussiëren we oeverloos over Zwarte Piet. Er zijn nu zwarte, roetveeg, gekleurde en witte pieten. Waarom moet er dan ook nog een demonstratie pontificaal bij de intocht? Waar kinderen een magisch feest aan het vieren zijn? Doe dat alsjeblieft ergens anders.

En als die demonstranten er toch zijn, dan bescherm je een kinderfeest niet door te gaan schreeuwen, racistische teksten uit te kramen of te gaan relschoppen. Dan ben je gewoon het feest mee aan het verkloten. Heel eerlijk gezegd baal ik ervan dat ik hier nu weer een stuk over zit te typen. Ik ben de zwartepietdiscussie, met de extremisten aan beide kanten, meer dan beu. Ik wil dat de extremen respecteren dat ze de uitzondering zijn. Dat de meeste mensen Sinterklaas niet willen laten verstoren. Wij willen gewoon het feest terug.

Daarom vraag ik iedereen z’n gezond verstand te gebruiken. Als je het ergens niet mee eens bent, is een ander nog niet meteen een racist. Als je je ergert aan demonstranten, dan mep je je frustratie er niet uit. Als je als volwassenen elkaar niet meer wil begrijpen, laat die kinderen dan met rust. Geen demonstraties bij de intocht.

En mochten mensen volgend jaar hier geen gehoor aan geven. Dan, lieve burgemeesters: van de intocht tot het feest even geen demonstraties. Even een paar weken de kinderen voorop. En als het echt niet anders kan: zet ze maar op een industrieterrein. Praat maar verder in talkshows als de kinderen al op bed liggen. Sinterklaas en Zwarte Piet zijn van de kinderen en van niemand anders.' – aldus Klaas Dijkhoff.

Sinterklaas?

Sinterklaas of Sint-Nicolaas is een legendarische figuur gebaseerd op Sinterklaas, beschermheilige van kinderen. Andere namen voor de figuur zijn De Sint, De Goede Sint en De Goedheiligman in het Nederlands; Sint Nicolaas in het Frans; Sinteklaas in het West-Fries; Sinterklaos in Limburgs; Sint-Nikloi in het West-Vlaams; Kleeschen en Zinniklos in het Luxemburgs.

Het Sinterklaasfeest viert de naamdag van Sinterklaas op 6 december. Het feest wordt jaarlijks gevierd met het geven van geschenken op Sinterklaasavond (5 december) in Nederland en op de ochtend van 6 december, Sinterklaasdag, in België, Luxemburg en Noord-Frankrijk (Frans Vlaanderen, Lotharingen en Artois). De traditie wordt ook gevierd in gebieden van het voormalige Nederlandse Rijk, waaronder Curaçao en Suriname. Sinterklaas is de belangrijkste bron van het populaire kersticoon van de Kerstman.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2018)

Jan Schenkman (1806 - 1863), de bedenker van Sinterklaas


Jan Schenkman, de bedenker van Sinterklaas (1806 - 1863) was een leraar in Amsterdam, dichter, humorist en auteur van boeken voor kinderen. Hij is het best herinnerd voor het schrijven van verschillende traditionele liederen gezongen tijdens de Sinterklaasvakantie. Schenkman was tot 1849 onderwijzer aan zijn particuliere school op de Anjeliersgracht. Hij was een prominent lid van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen. Hij heeft het moderne sinterklaasfeest voor het eerst in een samenhangend verhaal in prentenboek weergegeven.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2018)

Sir John Falstaff en zijn page op een schilderij van Adolf Schrödter. Een page- of page-jongen is van oudsher een jonge mannelijke bediende. Falstaff is een komische opera in drie bedrijven van de Italiaanse componist Giuseppe Verdi. Het libretto werd bewerkt door Arrigo Boito uit Shakespeare's The Merry Windsor-vrouwen en scènes uit Henry IV, deel 1 en 2. Het werk ging in première op 9 februari 1893 in La Scala, Milaan


In zijn boekje Sint Nikolaas en zijn knecht (Amsterdam, 1850 en herdrukken tot in 1907) verwerkte hij bekende elementen als het paard, het rijden over de daken, het schenken van cadeaus of een roe via de schoorsteen en Sints komst uit Spanje. Hij voerde echter ook nieuwe elementen in: de stoomboot, waarmee Sint-Nicolaas in Amsterdam aankomt en de zwarte page, – waar vervolgens de figuur van Zwarte Piet uit is ontstaan – als hulpje van de Sint. Schenkman schreef daarin de tekst van het sinterklaaslied 'Zie ginds komt de stoomboot' dat later op de melodie is gezet van Im Märzen der Bauer (In maart heeft de boer zijn paard opgetuigd ). Jan Schenkman publiceerde zijn teksten via twee uitgevers; G. Theod. Bom was de uitgever voor zijn respectabele werk, zoals zijn kinderboeken, en J.A. Schuurmans was de uitgever voor zijn kluchtige en pikante, soms ook antisemitische werk.



Het gezicht van Zwarte Piet zou van oudsher zwart zijn, omdat hij een Moor uit Spanje is. Sommigen geven er vandaag de voorkeur aan om te zeggen dat zijn gezicht zwart is geworden van roet, omdat hij door de schoorstenen moet klimmen om cadeaus voor Sinterklaas te kunnen geven. De figuur van Zwarte Piet wordt door sommigen als racistisch beschouwd. De tradities rond de feestdag van Sinterklaas zijn dan ook het onderwerp geweest van talrijke redactionele artikelen, debatten, documentaires, protesten en zelfs gewelddadige botsingen op Sinterklaasintochten. Sommige grote steden en televisiezenders tonen nu alleen nog maar Zwarte Piet-figuren met wat roetsporen op het gezicht in plaats van een vol zwart gezicht, de zogenaamde roetveegpieten of schoorsteenpieten. Toch blijven Zwarte Piet en de vakantie populair in Nederland. In een enquête van 2013 zag 92% van het Nederlandse publiek Zwarte Piet niet als racistisch of geassocieerd met slavernij en 91% was tegen het veranderen van het uiterlijk van het personage.



Verene A. Shepherd (1950) is een Jamaicaans sociaal historica en hoogleraar die als voorzitter van de 'Working Group of Experts on People of African Descent' van de OHCHR bekend werd door haar stellingname tegen de Zwarte Piet-traditie in Nederland. In 2013 werd Shepherd, in haar rol als voorzitter van Working Group of Experts on People of African Descent (WGEPAD) [Werkgroep van deskundigen inzake mensen van Afrikaanse afkomst], gevraagd onderzoek te doen naar Zwarte Piet. Ze schreef een brief, met als titel 'Official UN high commission for human rights paper' aan de Nederlandse regering, waarin ze voorstelde om een einde te maken aan de traditie, en in een later interview met tv-programma EenVandaag beschreef ze het personage als 'een terugval naar slavernij'. Haar opmerking maakte een lopend nationaal debat, vergezeld van protesten en sociale mediacampagnes, verder gepolariseerd, in het bijzonder omdat ze zogenaamd namens de VN sprak toen dit niet het geval was.

Haar opmerking dat Sinterklaas, een nationaal feest in Nederland centraal in de Nederlandse cultuur, in zijn geheel kon worden afgeschaft omdat 'één kerstman genoeg is', (blijkbaar verwijzend naar de Amerikaanse versie die deels uit Sinterklaas stamt maar beslist niet hetzelfde is), veel woede veroorzaakte en een publieke reactie losmaakte die jaren later nog steeds vertakkingen heeft. Een aantal publieke figuren, waaronder Mark Rutte en Geert Wilders, sprak zich uit voor Zwarte Piet. Een Belgische UNESCO-ambtenaar stelde later dat Shepherd geen bevoegdheid had om namens de VN te spreken en 'de naam van de VN misbruikte om haar eigen agenda naar de media te brengen'). Lees ook het artikel van Robbert de Witt uit 2013:  Zwarte Piet-resolutie van dubieuze VN-Mensenrechtenraad kun je niet serieus nemen



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.