Bijgewerkt: 2 maart 2024

VVE van appartementengebouw Biesbosch plaatst 56 zonnepanelen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
21-02-2023

De Vereniging van Eigenaren (VvE) van het appartementengebouw aan Biesbosch 79a-217 heeft 56 zonnepanelen op het dak geplaatst. Daarmee kunnen de eigenaren jaarlijks zo’n 17.000 kWh aan energie opwekken en besparen ze aanzienlijk op hun energiekosten. De panelen hebben een levensduur van 25 jaar en een mogelijke terugverdientijd van zes jaar. Een goed voorbeeld van verduurzaming door een VvE, vindt de gemeente Amstelveen.

Voor VvE’s blijkt het vaak bijzonder lastig om woningen te verduurzamen. De meerderheid van de eigenaren moet instemmen, ook met de benodigde financiën. Floor Gordon (D66) wethouder Duurzaamheid bezocht het bestuur van het appartementengebouw: 'De VvE van dit gebouw aan Biesbosch is er in geslaagd om een groot aantal zonnepanelen op het dak te plaatsen. Chapeau. De panelen leveren direct energie op. Eén op de zes Nederlandse woningeigenaren woont in een appartement. VvE’s spelen dus een belangrijke rol in de verduurzaming.' Ook de algemene verlichting in het gebouw is inmiddels vervangen door LED-verlichting.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2023)

Wethouder Floor Gordon met Wouter Simonis bestuurslid van VvE Biesbosch op het dak van het gebouw

Onduidelijke landelijke regelgeving. Naast een intensief besluitvormingsproces liep de VvE Biesbosch ook aan tegen onduidelijke landelijke regels. Ze hoopten gebruik te maken van de landelijke Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE, voorheen Postcoderoos). In dat geval moeten 75% van de leden binnen de postcoderoos wonen. Dat bleek bij VvE Biesbosch niet het geval. Ook het terugvragen van de BTW is een ingewikkeld en arbeidsintensief traject. Dit is echter per ingang van dit jaar afgeschaft. Over zonnepanelen is sinds dit jaar geen BTW meer verschuldigd.

Advies van de gemeente. Het Servicepunt Energieadvies van de gemeente ondersteunt VvE’s bij het verduurzamen en geeft advies over energiebesparende mogelijkheden en begeleidt VvE’s bij maatregelen om energie te besparen of duurzame energie op te wekken. Het Servicepunt heeft het bestuur van de VvE Biesbosch ook geholpen met een adviseur die een maatwerkadvies opstelde voor het inregelen van de centrale verwarming en gevel-, dak-, en vloerisolatie tussen de 1e verdieping en de onderliggende bergingen en garages. Hierover vindt nog besluitvorming plaats in de algemene ledenvergadering van deze VvE. Meer informatie kunt u hier lezen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.