Vacaturefraude is de snelst stijgende oplichtingsvorm
Nieuws -> OverheidBron: Fraudehelpdesk
16-01-2013
Vacaturefraude
Steeds meer werklozen worden slachtoffer van vacaturefraude. Internetcriminelen boeken toenemend succes met het misbruiken van werkzoekenden voor witwaspraktijken en voor het laten volgen van ‘sollicitatiecursussen’.
In 2012 ontving de Fraudehelpdesk van het Ministerie van Veiligheid en Justitie (FHD) 814 meldingen tegen 178 in 2011. Hiermee is deze fraudevorm de snelst in omvang stijgende oplichtingstruc. Dit blijkt uit het jaaroverzicht van de organisatie die volgende maand twee jaar bestaat.
Met de dagelijks oplopende werkloosheid in Nederland hebben criminele organisaties een nieuwe markt aangeboord. Op verscheidene, grote vacaturesites op internet proberen zij werklozen lekker te maken met lucratief thuiswerk.
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)
Vacatures in een dagblad
Zij moeten dan hun eigen bankrekening ter beschikking stellen, waarmee vervolgens grote winsten uit criminele activiteiten worden witgewassen en naar rekeningen in het buitenland worden doorgesluisd. Zonder het zelf te weten, maken deze werklozen zich medeplichtig aan strafbare feiten.
Een wat ‘onschuldiger’ variant is, het aanbieden van online sollicitatiecursussen met garantie op een baan na afloop. De werkzoekende betaalt 50 euro en krijgt daarvoor een digitaal vragenformulier, maar meer ook niet.
De Fraudehelpdesk gaat ervan uit, dat het aantal binnengekomen meldingen slechts het topje van de ijsberg vertegenwoordigt. Veel slachtoffers durven zich uit schaamte niet bekend te maken; de politie kan niet veel met aangiftes. Het geld verdwijnt veelal naar bankrekeningen in Oost-Europa.
Cybercrime
Cybercrime is een tweede snel stijgende oplichtingstruc op internet. De FHD signaleerde in 2012 bijna 9.000 meldingen tegen ruim 2.000 in 2011. Hierbij gaat het voornamelijk om misleidende telefoontjes van zogenaamde medewerkers van bijvoorbeeld Microsoft die goedkoop beveiligingssoftware aanbieden voor pc, of laptop. Wie op een aanbieding ingaat, loopt risico, dat de eigen bankrekening online wordt leeg getrokken.
Voorschotfraude
Een derde populaire oplichtingsvorm is voorschotfraude. Hierbij moet het slachtoffer eerst betalen, voordat hij een dienst kan afnemen, of een gewonnen prijs incasseren dan wel een erfenis in ontvangst nemen. In 2012 kreeg de FHD ruim 1100 meldingen hierover tegen een kleine 600 in 2011.
Datingfraude
Opvallend is het grote aandeel van datingfraude, waarbij sommige singles voor vele honderdduizenden euro’s zijn getild. Dit is tevens de grootste schadepost. Gemiddeld raakten gedupeerden 145.000 euro per persoon kwijt. In totaal ging het vorig jaar om 8,1 miljoen euro. Waarbij zij aangetekend, dat ook hier hoogstwaarschijnlijk alleen het topje van de ijsberg in beeld is gekomen.