Bijgewerkt: 26 juni 2022

Van de Hoge Raad mogen gemeenten hondenbelasting heffen

Nieuws -> Overheid

Bron: Rijksoverheid
23-10-2013

Gemeenten mogen van de Hoge Raad hondenbelasting heffen, ook als ze de opbrengst niet apart besteden aan speciale veldjes voor honden, of de aanpak van hondenpoep. Dat is geen discriminatie van hondenbezitters.

De gemeente Sittard-Geleen was naar de Hoge Raad gestapt, omdat ze het niet eens was met een uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch. Dat vond, dat gemeenten geen hondenbelasting mochten heffen als de opbrengst in de grote pot van de ‘algemene middelen’ terecht komt, want dan zouden hondeneigenaren daaraan méér bijdragen dan anderen.

hond Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2013)

Gemeenten mogen van de Hoge Raad hondenbelasting heffen, ook als ze de opbrengst niet apart besteden aan speciale veldjes voor honden, of de aanpak van hondenpoep


Geen discriminatie

De hoogste rechter - de Hoge Raad - heeft die uitspraak van het Hof nu vernietigd. De wetgever heeft op fiscaal gebied een grote mate van vrijheid. Een van de redenen voor hondenbelasting is, dat honden zorgen voor bevuiling van de openbare ruimte. Het feit, dat de kosten reden zijn voor de belasting betekent niet, dat een gemeente die kosten apart moet verantwoorden, oordeelt de Hoge Raad. Lees de uitspraak van de Hoge Raad van 18 oktober 2013Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.