Bijgewerkt: 22 november 2024

Vanaf 1 januari 2019 zijn er 17 gemeenten minder in Nederland

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
08-09-2017

De ministerraad heeft op voorstel van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met de aanbieding van negen herindelingsvoorstellen aan de Raad van State. Hiermee daalt het aantal gemeenten per 1 januari 2019 met 17. De gemeenten Bedum, De Marne, Eemsmond en Winsum worden samengevoegd tot de nieuwe gemeente Het Hogeland (provincie Groningen).

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2016)

Ronald Plasterk (PvdA) minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


De gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn worden samengevoegd tot de nieuwe gemeente Westerkwartier (provincie Groningen). De gemeenten Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland en Nieuwkruisland worden samengevoegd tot de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân (provincie Fryslân). De gemeenten Haarlemmerliede en Spaarnwoude en Haarlemmermeer worden samengevoegd tot de gemeente Haarlemmermeer (provincie Noord-Holland). De gemeenten Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal worden samengevoegd tot de nieuwe gemeente West Betuwe (provincie Gelderland). De gemeenten Giessenlanden en Molenwaard worden samengevoegd tot de gemeente Molenwaard (provincie Zuid-Holland).

De gemeenten Noordwijk en Noordwijkerhout worden samengevoegd tot de gemeente Noordwijk (provincie Zuid-Holland). De gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem worden samengevoegd tot de nieuwe gemeente Altena (provincie Noord-Brabant). De gemeenten Nuth, Onderbanken en Schinnen worden samengevoegd tot de nieuwe gemeente Beekdaelen (provincie Limburg).

De voorstellen tot herindeling zijn ontstaan op initiatief van de gemeenten. Daarmee passen ze binnen het beleid van het kabinet, waarbij herindelingen zoveel mogelijk van onderop tot stand komen. Het samenvoegen van gemeenten vergroot de bestuurskracht, waardoor de taken voor de inwoners beter kunnen worden uitgevoerd. De ministerraad heeft ermee ingestemd de wetsvoorstellen voor advies aan de Raad van State te zenden. De wetsvoorstellen worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. Het kabinet streeft naar invoering van deze herindelingen per 1 januari 2019.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.