Bijgewerkt: 18 mei 2024

Vanaf 2017 worden speed-pedelecs als bromfietsen behandeld

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
17-11-2016

Vanaf 1 januari 2017 worden speed-pedelecs gezien als bromfietsen. Voor de speed-pedelec rijders gelden dan dezelfde regels als bromfietsbestuurders. Ze mogen buiten de bebouwde kom max 45 km/u en binnen de bebouwde kom op het bromfietspad max 30 km/u. Is er geen bromfietspad, dan rijden speed-pedelecs op de rijbaan.

Hiermee worden de regels voor de weggebruikers helderder. Ga je sneller, dan moet je een helm op en rijd je binnen de bebouwde kom op (brom)fietspaden, of op de rijbaan. Dit draagt bij aan de verkeersveiligheid. Binnen een half jaar moeten alle speed-pedelecs een bromfietskenteken hebben (geel kentekenplaatje). De RDW geeft de nieuwe kentekens uit. Voor de eigenaren van de speed-pedelecs is dit kosteloos.Zodra ze gekentekend zijn als bromfiets, kunnen de bestuurders kiezen voor bromfietshelmen, of helmen die voldoen aan de nieuwe helmnorm speciaal ontwikkeld voor speed-pedelecs. De laatste komt waarschijnlijk binnenkort op de markt.Speed-pedelecs? Een speed-pedelec (‘high speed e-bike’) is een tweewieler met elektrische trapondersteuning tot maximaal 45 kilometer per uur. Een speed-pedelec moet een kenteken hebben om op de openbare weg te mogen rijden. De bestuurder moet minimaal een AM rijbewijs hebben. 

Wat zijn de regels tot 1 januari? Speed-pedelecs worden nu nog gezien als snorfiets. Snorfietsen mogen maximaal 25 km/u. Deze herken je aan een blauw kentekenplaat. Voor elektrische fietsen gelden dezelfde regels als voor fietsen. Een elektrische fiets is een fiets met trapondersteuning tot max 25 km per uur en een vermogen van max 250 Watt.

Door nieuwe Europese regels krijgen nieuwe speed-pedelecs (die nog niet eerder aangemeld zijn bij RDW) vanaf 1 januari 2017 een bromfietskenteken. Deze speed-pedelecs mogen alleen op de weg met een gele bromfietskentekenplaat. U bent verplicht een goedgekeurde bromfietshelm (ECE 22.05-norm), of speed-pedelec-helm (NTA 8776:2016-norm) te dragen.

De bestuurder moet zich houden aan de regels voor bromfietsen. U mag dan 45 kilometer per uur op de rijbaan, 30 kilometer per uur op het bromfietspad binnen de bebouwde kom en 40 kilometer per uur op het bromfietspad buiten de bebouwde kom. De speed-pedelec onderscheidt zich nu van de gewone elektrische fiets, omdat daar de trapondersteuning stopt bij 25 kilometer per uur.

U heeft een bromfietsrijbewijs nodig om op een bromfiets, scooter, snorfiets of brommobiel te mogen rijden. Heeft u een autorijbewijs (categorie B) of motorrijbewijs (categorie A)? Dan krijgt u het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) automatisch bijgeschreven op uw rijbewijs.

Pedelec? Een pedelec (van pedaal elektrische cyclus) is een fiets, waar de trappen van de rijder worden bijgestaan door een kleine elektrische motor; dus ze zijn een soort e-bikes. Echter, in tegenstelling tot sommige andere soorten elektrische fietsen, speed-pedelecs zijn snelle elektrische fietsen die snelheden tot 45 km/uur kunnen behalen met pittige prijzen tussen de 3-7 duizend euro, of nog meer.

Geschiedenis. In 1989 heeft Michael Kutter, oprichter van Dolphin E-bikes, de eerste Pedelec prototype ontworpen en geproduceerd. De eerste markt-klaar modellen van dit type waren in 1992 beschikbaar van het Zwitserse bedrijf Velocity onder de naam Dolphin. In 1994 werden grote aantallen door Yamaha onder de naam PowerAssist gefabriceerd. In 1995 werd het eerste Flyer door in dezelfde jaar opgerichte Zwitserse start-up bedrijf BKTech AG in kleine serie van e-business op de markt gebracht. De term pedelec werd voor het eerst gebruikt door Susanne Brusch in haar proefschrift in 1999.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.