Bijgewerkt: 1 december 2022

Vanaf zaterdag 24 augustus 2019 is het Nationaal Hitteplan actief

Nieuws -> Weer

Bron: RIVM/KNMI
23-08-2019

Het wordt warm de komende dagen. Voor veel mensen betekent dat genieten op het strand of terras. Voor anderen is het niet zo prettig. Zeker voor groepen kwetsbare mensen brengt hitte zelfs risico’s met zich mee. Daarom activeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vanaf zaterdag 24 augustus 2019 het Nationaal Hitteplan voor heel Nederland.

Het Nationaal Hitteplan is een waarschuwing voor hitte, de risico’s die dit met zich mee kan brengen en een oproep om extra op elkaar te letten. Vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken. 

Advies tegen de zon en de hitte

-Drink voldoende; 

-Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon;

-Zoek de schaduw op; 

-Smeer de huid in met zonnebrandcrème;

-Beperk lichamelijke inspanning in de middag;

-Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning;

-Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben. 

Zonkracht. Onderschat de kracht van de zon niet. Bescherm uzelf dus tegen de zon. Het RIVM meet voortdurend de zonkracht en geeft een overzicht van de actuele zonkracht.

Foto Amstelveen
(Bron KNMI - 2019)

Vooruitzichten: Flinke zonnige perioden en tot en met maandag droog. Vanaf dinsdag een kleine kans op een enkele bui. Middagtemperatuur oplopend naar zomers, mogelijk tropische waarden. Minima omstreeks 17°C


Over het Nationaal Hitteplan. Het RIVM besluit samen met het KNMI of het Nationaal Hitteplan wordt geactiveerd . De kans op aanhoudend warm weer, met maximumtemperaturen boven de 27 graden speelt hierin een belangrijke rol. Daarnaast zijn onder andere de verwachte nachttemperatuur en de luchtvochtigheid factoren waarmee rekening wordt gehouden. 

Tips, advies of vragen. Voor tips en advies kunt u terecht bij uw regionale GGD. Het Rode Kruis deelt ook adviezen via de website en sociale media zolang de hitte aanhoudt. Overleg met uw huisarts of apotheek als u vragen heeft over uw gezondheid of het gebruik van uw medicijnen tijdens hitte.

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) meldt: Vanaf zaterdagochtend 24 augustus 2019 10:00 uur lokale tijd wordt door het RIVM het Nationaal Hitteplan geactiveerd. Vanaf morgen in grote delen van het land, met uitzondering van de kuststrook, de Waddeneilanden en rond het IJsselmeer, aanhoudende hitte met temperaturen boven de 27°C, lokaal rond de 30°C. Er is sprake van aanhoudende hitte. Besteed extra zorg en aandacht aan kwetsbare mensen in uw omgeving. Met name ouderen en mensen met een chronische aandoening wordt geadviseerd maatregelen te nemen: drink voldoende, houd uzelf en uw woning koel.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.