Varen op de Vecht
Nieuws -> OntspanningBron: Amstelveenweb/Wikipedia
27-09-2020
Op de laatste prachtige zomerdag van het jaar 2020, namelijk op 22 september, heeft de redactie van Amstelveenweb met een bevriend echtpaar uit Weesp een prachtige vaartocht gemaakt over de Vecht. Wilt u ook nog even terug naar de zon en de warmte, vaar dan mee!
De Vecht slingert naar het noorden langs de steden Maarssen, Breukelen en Nigtevecht, steekt de grens over naar de provincie Noord-Holland, passeert de stad Weesp en mondt uit in het IJmeer (het IJ-meer, onderdeel van de voormalige Zuiderzee) bij Muiden. Het Amsterdam-Rijnkanaal is gegraven in het Vechtbekken. De Romeinse historicus Tacitus vertelt ons dat in de eerste eeuw een Romeinse vloot naar het noorden voer langs een zijtak van de Rijn en vervolgens langs het Flevo-meer (nu het Markermeer en het IJsselmeer) de Noordzee in voer. Dit zou de IJssel kunnen zijn geweest, die de Romeinen zelf met de Rijn hebben verbonden, of de rivier de Vecht. In de 17de en 18de eeuw werden veel buitenplaatsen aan de oevers van de Vecht gebouwd door rijke kooplieden en bestuurders uit Amsterdam.
Wilt u ook nog even terug naar de zon en de warmte, vaar dan mee!
Ter hoogte van Nigtevecht wordt gezuiverd rioolwater van de vier installaties die de Vecht vanaf Utrecht telt, in het Amsterdam-Rijnkanaal geloosd. Het water dat vanuit Muiden komt, geeft op deze plaats de nodige tegendruk. In 1996 is het beheer en onderhoud van de Vecht door het Rijk overgedragen aan het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. In de rivier is ten zuiden van Muiden tussen 2014 en 2016 het aquaduct Vechtzicht gerealiseerd. Hiermee wordt de rijksweg A1 onder de rivier door geleid. De Vecht is een van de weinige rivieren waarbij het water soms (gedeeltelijk) de rivier óp stroomt, doordat het water in het IJsselmeer aanzienlijk hoger staat dan dat van de Vecht bij de sluis in Muiden. Alleen bij heel hevige regen stroomt de rivier in de richting van de monding.