Veel belangstelling voor de derde talkshow van 'BV Amstelveen'
Nieuws -> InformatiefBron: Amstelveenweb/Conchita Willems
28-03-2017
De derde talkshow 'BV Amstelveen' vond plaats op maandagavond 27 maart 2017 in Grand Café 't Oude Dorp. De belangstelling voor de talkshow was groot en ondanks het vroege begin van 17 uur, was de grote zaal van het café in een voormalig zwembad helemaal gevuld met Amstelveners. Deze avond hadden de heren Frans Huissen en Matthijs den Hollander mevrouw Mpho Andrea Tutu-van Furth, de dochter van de Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar Desmond Tutu uitgenodigd, om het boek van haar vader en haarzelf te promoten. Het boek heeft de titel 'Het boek van vergeving' het viervoudig pad naar heling van onszelf en onze wereld. Tegenwoordig woont mevrouw Mpho Andrea Tutu met haar vrouw dr. Marceline van Furth, kinderarts en infectioloog van het VUmc in Amstelveen. Haar trouwerij met een vrouw werd door de Anglicaanse Kerk van Zuid-Afrika sterk afgekeurd en haar bevoegdheid om te prediken werd ingetrokken, omdat ze met een vrouw trouwde.
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)
Iedereen staat in de startblokken en de 3de talkshow van 'BV Amstelveen' begint
In een interview met een krant in Zuid-Afrika vertelde ze: 'Omdat de Zuid-Afrikaanse Anglicaanse Kerk ons huwelijk niet erkent, kan ik mijn priesterambt in Zuid-Afrika niet langer uitoefenen. De bisschop van het bisdom van Saldanha Bay (bisschop Raphael Hess) kreeg de opdracht om mijn vergunning in te trekken.' -aldus Mpho. Ondanks, dat het homohuwelijk in Zuid-Afrika in 2006 officieel werd gelegaliseerd, luidt de Zuid-Afrikaanse anglicaanse wet op het huwelijk als volgt: 'Heilig huwelijk is de levenslange en exclusieve eenheid tussen een man en een vrouw.'
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)
Matthijs den Hollander en Frans Huissen zijn de presentatoren van de talkshow 'BV Amstelveen'
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)
Mevrouw Mpho Andrea Tutu (1963) vertelt over het gezamenlijke boek van haar en van haar vader Desmond Tutu (1931) emeritus Anglicaanse bisschop
In hoeverre de Amstelveense presentatoren iets over de achtergrond van deze priesteres wisten bleef onduidelijk tijdens het interview. Het gesprek met mevrouw Tutu ging uitsluitend over het boek en werd eerlijk gezegd door de redactie van Amstelveenweb wat langdradig gevonden. Het zou juist de moeite waard geweest zijn om ook over een veel interessanter onderwerp te spreken: vrouw trouwt met een andere vrouw in het orthodox katholieke Zuid-Afrika en wat voor gevolg heeft dat in die maatschappij? Het is een gemiste kans, want dan had het interview veel meer diepgang gehad en kon toch het boek en relatie hierin worden meegenomen.
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)
Gerard Lohuis en Hetty Tjalkens vertellen over hun Club60 project
De volgende gasten waren Gerard Lohuis directeur van P60 en Hetty Tjalkens, voormalig directeur van Kunstuitleen Amstelveen en ze vertelden over het nieuwe initiatief Club60. P60 draait op een klein professioneel team met 80 bevlogen jongere en oudere vrijwilligers. Er zijn 3 oefenruimtes voor jong talent en die ruimtes worden prima benut. Op woensdagavond 9 november 2016 trad de rockband Kurt Rosa in P60 op. De band werd winnaar van de Popprijs Amstelland 2016. De band probeert nu door te breken bij het grote publiek onder leiding van saxofonist en componist Hans Dulfer (75). Die avond was de start en proefavond van Club60, een initiatief van Gerard Lohuis om aan de ontwikkeling van poptalent in Amstelland mee te bouwen. Lohuis: 'Het lidmaatschap van Club60 kost 1500 euro per jaar. Met dat geld kunnen de jonge talentvolle musici van Amstelland zich verder ontwikkelen. De 1500 euro is bijna geheel aftrekbaar bij de belasting, waardoor het de gulle gever uiteindelijk ongeveer 375 euro kost!' Hetty Tjalkens is sinds mensengeheugenis goed bevriend met Gerard Lohuis en ook al werkten beiden aan een verschillend cultuurgebied, bleef, nadat Hetty met pensioen ging, hun vriendschap bestaan. Het idee Club60 moest beter worden uitgewerkt, de toekomstige sponsors moesten persoonlijk benaderd worden en dat was echt iets voor Hetty zo bedacht Gerard. Zij is een professional en heeft dat ontelbare malen bewezen met de organisatie van tentoonstellingen in Kunstuitleen Amstelveen en het werven van sponsoren. Met de verbeterde PR van Hetty zal Club60 zeker een succes worden.
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)
Het tussendoortje, Marc Jongma van de band Kurt Rosa begeleidt zijn zang op gitaar
De workshop op de Club60 proefavond inspireerde de rockband Kurt Rosa tot een succesvolle crowdfunding campagne voor hun nieuwe albumrelease EP ‘Anywhere We Go’ op 31 maart 2017 in P60. De band treedt inmiddels veel op en staat in september 2017 op een festival in Berlijn. De komende avond van Club60 is op dinsdag 4 april 2017 waar Mathilde Santing als mentor zal optreden voor de Amstelveense band MICK in het P60 Café. Na het gesprek met Gerard en Hetty speelde Marc Jongma van de band Kurt Rosa op gitaar een nummer van de nieuwste plaat om hun EP met zes liedjes te promoten.
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)
Op de foto de presentatoren Frans Huissen directeur van de Vrijwilligerscentrale Amstelland en Stadsdichter van Amstelveen, Matthijs den Hollander stellen hun vragen aan Mirjam van 't Veld burgemeester van Amstelveen
En tot slot - drie keer is scheepsrecht - was burgemeester van Amstelveen, Mirjam van ’t Veld aanwezig voor een interview, hersteld van een hardnekkige longontsteking. ‘Als iets twee keer niet gelukt is, lukt het de derde keer vast wel', zo werd haar komst aangekondigd. Frans Huissen vroeg haar om nog eens de woorden uit haar Nieuwjaarstoespraak te herhalen: 'Ik ben er klaar mee! Helemaal klaar mee. Met de ellende, de negativiteit, het somberen en het wantrouwen. Ik ben het zat!' Zij verwees naar de drie inzichten van vorige spreekster Mpho Tutu: het belang van wederzijds respect, luisteren naar elkaar en bereidheid tot uitleggen. Het kleine gebaar is wat telt! Voor haar is de verbinding in Amstelveen zelf, van persoon tot persoon, interessant. Zo zei ze: 'Julie verhalen zijn mijn inspiratiebronnen!
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)
Gelukkig is Mirjam van 't Veld heel opgewekt en uiteindelijk ze redt de slappe talkshow met haar enthousiaste reacties
Zoek naar díé energie, beweeg met elkaar méé!' Ter plekke lanceerde ze een online ontmoetingsplatform: Mensen maken Mensen. Want zij is ervan overtuigd: Mensen maken Amstelveen. Op de website kunnen jong en oud hun verhalen, ideeën en dromen delen vanuit eigen denken, doen en zijn, als bijdrage aan Amstelveen. Elkaar inspireren, leren van elkaar, leren van het verleden! Het luid en hartelijk applaus toonde de behoefte van aanwezige Amstelveners om hieraan mee te doen …
Columnist en dominee Werner Pieterse van de Paaskerk sloot de 3de talkshow af met een opgeruimde Paastekst uit het hart. Vol passie en humor gaf hij nieuwe betekenis aan het Paasfeest. Kijk naar de drie vrouwen uit het Paasverhaal die de zware steen bij het graf als obstakel ervoeren en zie het lentelicht dat ons blij maakt! En zo sloot hij de talkshow waardig af op deze maandag 27 maart 2017.
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)
Dominee Werner Pieterse schittert weer met zijn 'preek'
Bekijk en beluister de video - de blauwe waas is van de discolampen
Het idee van deze talkshows 'BV Amstelveen' is heel goed, maar er zijn toch twee aandachtspunten wat de redactie betreft. De eerste is, dat de interviews best wat meer diepgang mogen hebben, want het is gewoon jammer, dat met zulke gasten het gesprek toch wat oppervlakkig blijft. Een tweede punt is de locatie. Vanwege, dat er zoveel aandacht is voor deze talkshows, is de ruimte gewoon zeer ongeschikt. Het is veel te krap en mocht zich een calamiteit voordoen, waardoor paniek ontstaat, dan wordt het één grote chaos met vele gewonden, of erger. De gangpaden en trappen zijn bezet, dus vluchten naar een (nood)uitgang is haast onmogelijk. Juist vanwege het succes zou een ruimere locatie letterlijk wat meer lucht en ruimte geven en kunnen de gasten vooraf ook ergens een zitplaatsje krijgen.