Bijgewerkt: 5 maart 2024

Veel belangstelling voor wandelingen langs Tweede Wereldoorlog locaties in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
04-01-2019

De eerste door de gemeente te organiseren wandeling langs Amstelveense Tweede Wereldoorlog locaties in het voorjaar van 2019 is volgeboekt. Het idee voor rondleidingen langs de locaties die staan beschreven in het boek 'Jaren van verduistering – De bezettingstijd in Amstelveen' van Tini Visser is afkomstig van de bewoners zelf. De grote belangstelling geeft aan dat er ook zeker behoefte aan is.

'Het is mooi om te zien dat er zoveel interesse is voor ons erfgoed' - zegt Herbert Raat (VVD) wethouder Erfgoed. 'Dit bewijst voor ons maar weer eens dat we zuinig moeten zijn op de gebouwen en locaties die het verhaal vertellen over Amstelveen in de oorlogsjaren.' Op de oproep van de wethouder om een gratis exemplaar van het boek van Tini Visser af te komen halen, werd ook al massaal gehoor gegeven. Alle ruim tweehonderd boeken die de gemeente in opslag had, zijn opgehaald. Hij deed de oproep in een artikel over het belang van behoud van historische locaties uit Tweede Wereldoorlog.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De omslag van het boek van Catharina (Tini) Visser: 'Jaren van Verduistering. De bezettingstijd in Amstelveen' (1989) Op de foto van een razzia van de Duitsers op fiets in 1944 in Nieuwer-Amstel is te zien. Razzia (van Arabisch غزوة ghazwa) is de naam die gegeven wordt aan een door de overheid geplande, voorbereide klopjacht


Binnen een paar dagen hadden zich al voldoende personen aangemeld voor een eerste wandeling langs de oorlogsgeschiedenis van Amstelveen. De gemeente telt veel locaties die een belangrijke rol hebben gespeeld in de oorlog. Voorbeelden zijn de Paulusbunker aan de Wolfert van Borsselenweg die door de Duitse bezetter is gebruikt, de voormalige ‘kleine sjoel’ aan Randwijcklaan 13 en de oude Kwik-Fitgarage aan de Amsterdamseweg 484-488.

De eerste twee zijn een gemeentelijk monument. De Kwik-Fitgarage is door de Vereniging Historisch Amstelveen voorgedragen als gemeentelijk monument. De garage is in de oorlogsjaren geannexeerd door de Duitsers om als onderhoudsbasis te dienen voor auto’s en motoren. Aan het einde van de oorlog pleegde een verzetsgroep hier een aanslag, waardoor enkele voertuigen onklaar werden gemaakt.

De gemeente heeft besloten het aantal wandelingen uit te breiden zolang er belangstelling voor is. 'Wij blijven het verhaal vertellen over onze lokale historie. Het is belangrijk om nooit te vergeten wat er is gebeurd en om volgende generaties te leren dat dit ook nooit meer mag gebeuren' - aldus wethouder Raat. 'Als gemeente willen wij daar een steentje aan bijdragen.' Aanmelden voor de rondleidingen kan door een e-mail te sturen naar historie@amstelveen.nl .Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.