Bijgewerkt: 15 juni 2024

Veel mensen hebben zorgen over de financiële toekomst

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
08-06-2023

In 2022 maakte 29 % van de volwassenen in Nederland zich veel zorgen over hun financiële toekomst. Dit is de eerste stijging sinds het begin van de meting in 2013, toen was het aandeel nog 32 %. Dit daalde vervolgens tot 23 % in 2021. Met name jongeren en alleenstaande ouders maken zich veel zorgen over hun toekomstige financiële situatie. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het onderzoek Sociale samenhang en welzijn van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Minder inkomen, meer zorgen. Naarmate het inkomen van mensen hoger is, zijn ze minder bezorgd over hun toekomstige financiële situatie. Van de volwassenen in de 1e kwartielgroep (de 25 % laagste huishoudensinkomens gaf 40 % in 2022 aan zich veel zorgen te maken over hun toekomstige financiële middelen. Dat is dubbel zoveel als onder degenen uit de 4e kwartielgroep (hoogste huishoudensinkomens). Voor alle inkomensgroepen gold dat meer mensen zich zorgen maakten dan in 2021, maar de toename is het sterkst bij de twee middelste inkomensgroepen.

Foto Amstelveen
(Bron CBS - 2023)

In 2022 maakte 29 % van de volwassenen in Nederland zich veel zorgen over hun financiële toekomst

Alleenstaande ouders meeste zorgen. Alleenstaande ouders maakten zich in 2022 vaker veel zorgen over hun toekomstige financiële situatie dan alleenstaanden zonder kinderen: ruim 40 % tegen ruim 30 %. Ook als rekening wordt gehouden met verschillen in leeftijd en inkomen tussen deze twee groepen, maken alleenstaande ouders zich nog steeds vaker zorgen dan alleenstaanden (zonder kinderen). Van de volwassenen die een huishouden vormen met een partner (zowel met als zonder kinderen), maakt 26 % zich veel zorgen over hun toekomstige financiën. Als echter rekening wordt gehouden met verschillen in leeftijd en inkomen tussen deze twee groepen, maken volwassenen met een partner en met kinderen zich minder vaak zorgen dan de groep zonder kinderen.

Woningeigenaren minder bezorgd. Mensen met een eigen koopwoning zien hun financiële toekomst minder vaak somber in (24 %) dan huurders. Van de huurders met huurtoeslag maakte 41 % zich in 2022 veel zorgen over hun financiële toekomst. Voor huurders zonder huurtoeslag lag dat aandeel op 36 %.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.