Bijgewerkt: 13 augustus 2022

Veel mensen vergeten de medische kosten te declareren

Nieuws -> Informatief

Bron: Pricewise
07-12-2021

Een op de tien Nederlanders is weleens vergeten medische kosten te declareren bij hun zorgverzekeraar, terwijl zij hier een aanvullende zorgverzekering voor hebben. In 2020 lieten zij gemiddeld 330,14 euro liggen. Rekeningen voor de tandarts worden door deze groep het vaakst vergeten: 55% van deze Nederlanders met een aanvullende tandartsverzekering vergat in 2020 weleens declaraties in te dienen.

De teller liep gemiddeld op tot 163,82 euro per persoon. Dit blijkt uit onderzoek van online vergelijker Pricewise, onder 2.000 respondenten, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.

Foto Amstelveen
(Bron Pricewise - 2021)

Suzanne Löwik, product manager Zorgverzekeringen bij Pricewise


Suzanne Löwik, product manager Zorgverzekeringen bij Pricewise: 'Je kunt medische kosten in de meeste gevallen tot wel drie jaar na je bezoek aan een zorgverlener declareren. In een enkel geval heeft een verzekeraar in de polis een kortere tijd opgenomen, goed dus dit te checken als je zorg wilt declareren die wat langer geleden is. Ook als je niet meer bij de zorgverzekeraar zit die je op het moment van de behandeling had, kan je de declaratie alsnog indienen. Mocht je bijvoorbeeld twee jaar na dato nog twee behandelingen van de fysiotherapeut tegenkomen die je niet hebt gedeclareerd, dan raad ik zeker aan dat alsnog te doen. Een behandeling kost al snel 30 tot 40 euro.'

Onduidelijkheid declareren. 'Het komt voor dat mensen hun zorgrekening vergeten te declareren. Wat we ook zien is dat de manier van factureren verwarring veroorzaakt, -'zegt Löwik. Na een zorgbehandeling stuurt de zorgverlener de rekening in principe zo snel mogelijk naar de zorgverzekeraar. Maar volgens Löwik is dit niet altijd het geval: 'Als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat, ontvang je vaak zelf de rekening in plaats van dat deze rechtstreeks naar de zorgverzekeraar wordt gestuurd. Mensen denken hierdoor soms onterecht dat ze in dat geval geen recht op vergoeding hebben en declareren daarom niets. In de meeste gevallen heb je recht op een vergoeding van rond de 60 á 70 procent wanneer je bij een niet-gecontracteerde zorgverlener bent geweest. Sommige verzekeraars vergoeden 100 procent van de rekening, ook bij niet-gecontracteerde zorgverleners. Dit zijn meestal de verzekeraars die een restitutieverzekering als basisverzekering bieden. Dus krijg je een zorgrekening op de deurmat? Dien deze altijd in bij je zorgverzekeraar. Mogelijk zonder resultaat, maar niet geschoten is altijd mis.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.