Bijgewerkt: 7 februari 2023

Veenschuur in Elsenhove geopend

Nieuws -> Natuur

Bron: Amstelveenweb.com
18-09-2006

Op zondagmiddag 17 september 2006 werd naast de kinderboerderij Elsenhove een veenschuur geopend en een grondwatermeter in gebruik genomen. De opening werd verricht door wethouder sport en recreatie, mevrouw Joss Tabak.

Veenschuur Amstelveen(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

De achterkant van de veenschuur in Elsenhove


Veenschuur Amstelveen(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

De veenschuur heet Geertruida


De gehele gebeurtenis is een onderdeel van de landelijke Groene Maand, op de natuur gericht. De initiatiefnemers van de Amstelveense activiteiten waren de organisaties IVN-Amstelveen, Groengebied Amstelland en de gemeente Amstelveen.

Veenschuur Amstelveen(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

De leden van IVN-Amstelveen gaven voorlichting over de natuurDe bezoekende kinderen konden een visnetje vragen om waterdieren te vangen. De leden van IVN-Amstelveen gaven ze aanwijzingen hoe de beestjes te vangen en gaven uitleg over wat ze gevangen hadden. De kinderen gingen enthousiast aan de slag met goed resultaat.

Veenschuur Amstelveen(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

De kinderen gaan met een visnet allerlei beestjes uit het water halenDe geplaatste grondwatermeter is één van de 20 meters die in Noord-Holland zijn geplaatst. Naast de meter staat een boord met informatie over de stand van zaken ivm de belangrijke aspecten van het grondwaterniveau. Het is duidelijk te zien, dat het grondwater in Elsenhove laag is, dat voor de aanwezige planten, bomen en vijvers eventueel desastreuze gevolgen kan hebben.

Elsenhove Amstelveen(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

De grondwatermeter in Elsenhove naast de veenschuurIn de veenschuur werden op zes grote overzichtelijke tableaus met tekeningen geplaatst over de verwerking van veen.


Veenschuur Amstelveen(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

In de veenschuur staan de tableaus met info over de veenproductie

De veenschuur is een replica van de al lang verdwenen veenschuren, die in Amstelveen overal te vinden waren. De scholieren van de basis- en bovenbouw kunnen hier educatieve lessen krijgen over de verdwenen industrietak, het venen.

Lees verder op de website: Groenemaand


 Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.