Bijgewerkt: 23 maart 2023

Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland wil harder optreden tegen het coronavirus

Nieuws -> Informatief

Bron: Gemeente Amsterdam
18-08-2020

De afgelopen maanden hebben we steeds meer ruimte gekregen. Om samen te zijn, te sporten, reizen, leuke dingen te doen en vakantie te vieren. Daar hebben we dankbaar gebruik van gemaakt. Helaas blijken veel mensen zich niet meer te houden aan de maatregelen die nog wél gelden, zoals 1.5 meter afstand houden van elkaar. Daardoor verspreidt het virus zich weer en zijn er nieuwe maatregelen nodig.Sinds het aantal besmettingen weer oploopt, heeft de veiligheidsregio aanvullende maatregelen genomen. Zo geldt er sinds 5 augustus in delen van Amsterdam een mondkapjesplicht en is de openbare ruimte op bepaalde plekken anders ingericht, bijvoorbeeld met eenrichtingsverkeer. De Veiligheidsregio roept mensen dagjesmensen op de drukke plekken te vermijden en wijst met borden op de geldende maatregelen.

Nieuwe maatregelen. Toch blijft het aantal vastgestelde coronabesmettingen in Amsterdam oplopen. Om te voorkomen dat de ziekenhuizen weer volraken en er weer een lockdown nodig is, heeft de veiligheidsregio het toezicht in de horeca aangescherpt. Ook geldt er een aanlegverbod voor bootjes bij Park Somerlust en aan een deel van de Weesperzijde. Beperk bezoek thuis tot maximaal 6 personen vanaf 13 jaar. Ontvang dat bezoek alleen als u 1,5 meter afstand van elkaar kunt houden. Dit is een dringend advies van de veiligheidsregio en gelijk aan het advies van het Rijk.

De Veiligheidsregio beraadt zich op een aantal nieuwe maatregelen, die mogelijk van kracht zullen worden als het aantal besmettingen blijft stijgen. Het kan dan gaan onder andere om:

-Instellen van een vervroegde sluitingstijd voor alle horeca, om te beginnen om 24.00 uur.

-Op individuele basis verplichte thuisquarantaine opleggen.

-Het verplicht stellen van het dragen van een mondkapje in de hele stad of regio.

-Opnieuw beperken van samenkomsten tot maximaal 30 personen.

Foto Amstelveen
(Bron Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland - 2020)

Het aantal besmettingen in de regio Amsterdam-Amstelland is de afgelopen weken fors gestegen. Zoals u in bovenstaande grafiek kunt zien, neemt het aantal besmettingen in onze regio sinds half juli weer sterk toe. In week 33-2020 waren er gemiddeld 110 nieuwe besmettingen per dag. Ook het aantal bezoekers van de teststraat is afgelopen periode gestegen naar 11.685 in week 33. Het aantal positieve testuitslagen is 6,3% (landelijk is dit percentage 3,6%). Meldingen van 01-06-2020 t/m 17-08-2020 (bron: HPzone)


Houd u aan de maatregelen! Het is ontzettend belangrijk dat u zich aan de basisregels blijft houden. Dus houd afstand, vermijd drukte, draag een mondkapje waar dat verplicht is, en bij milde klachten: blijf thuis en laat u testen. Blijf ook na 1 september zoveel mogelijk thuiswerken. Als het aantal besmettingen blijft oplopen, zullen er strengere maatregelen worden genomen. Natuurlijk willen we dat graag voorkomen. We rekenen erop dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt, zodat extra maatregelen niet nodig zijn. Lees de brief Ontwikkelingen COVID-19 Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland (pdf 19 pagina’s)

Meer weten. Coronavirus in Amsterdam Vastgestelde coronabesmettingen per stadsdeel  

Lees ook. Coronatest aanvragen kan nu online Regeling voor getroffen huurders van gemeentepanden Zwemmen en zonnen doe je op een rustige plekAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.