Bijgewerkt: 28 maart 2024

Verbeteringen voorzieningen van vluchtelingen uit Oekraïne in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
30-03-2022

Graag informeren wij u over recente ontwikkelingen in de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne – schrijven Tjapko Poppens burgemeester en Bert Winthorst gemeentesecretaris in een brief aan de leden van de gemeenteraad.

In onze brief van 17 maart 2022 informeerden wij u dat circa 360 personen in Amstelveen werden opgevangen in het Ibis Hotel en het Adagio Aparthotel. Dit aantal is inmiddels toegenomen tot circa 460 personen. Die toename komt met name door vluchtelingen die zichzelf hebben gemeld bij de opvang omdat ze daar familie of bekenden hebben zitten. Met het landelijk verdeelcentrum voor vluchtelingen uit Oekraïne en het hotelmanagement hebben wij afgesproken dat geen nieuwe vluchtelingen meer worden ingeschreven in het hotel.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen


Inschrijving. De gemeente Amstelveen is druk bezig vluchtelingen zo snel mogelijk de juiste voorzieningen te bieden. Belangrijke voorwaarde daartoe is inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP), zodat mensen een Burgerservicenummer (BSN) krijgen en aanspraak kunnen maken op voorzieningen zoals een zorgverzekering, werk, leefgeld en een bankrekening kunnen openen. Burgerzaken heeft extra loketten geopend voor de inschrijvingen. Ook de vluchtelingen die worden opgevangen bij particulieren moeten zich inschrijven bij de gemeente om toegang tot voorzieningen te kunnen krijgen. Wij verwachten de inschrijvingen eind april 2022 gereed te hebben.

Onderwijs. Afgelopen weken werden voor de kinderen op de opvanglocaties al sport- en spelactiviteiten georganiseerd. Vorige week heeft een groep een bezoek aan Artis gebracht om even hun zorgen te vergeten. Op maandag 28 maart is een dagprogramma gestart voor ouders en kinderen van 2-6 jaar en voor kinderen van 6-12 en 12-18 jaar. Dit programma wordt georganiseerd in het Cultuurcentrum VU Griffioen. Naar schatting nemen circa 100 kinderen deel aan dit dagprogramma.

Deze voorziening is ook beschikbaar voor kinderen die bij Amstelveense particulieren zijn ondergebracht. De gemeente heeft hierover nauw contact met kinderopvangorganisaties, bestuurders van primair en voortgezet onderwijs. De Oekraïense zondagsschool in Amstelveen geeft op zondag al les aan kinderen van vluchtelingen, o.a. in Oekraïense taal en cultuur. De gemeente heeft daarvoor extra ruimte geregeld.

Werk en inkomen. Het Rijk heeft bestaande regelgeving aangepast zodat vluchtelingen uit Oekraïne vanaf 1 april 2022 in Nederland mogen werken. Daarnaast verwachten we van het Rijk op korte termijn duidelijkheid over leefgeld (vergoeding voor kosten van voeding en kleding) aan vluchtelingen uit Oekraïne. De gemeente onderzoekt de mogelijkheden om vluchtelingen te voorzien van leefgeld in de tussengelegen periode. Ook bekijken we of versnelling van inschrijving in de BRP voor de vluchtelingen die een baan hebben gevonden wenselijk en uitvoerbaar is.

Informatiebehoefte. Vluchtelingen hebben nog steeds veel vragen over diensten van de gemeente en andere zaken. Vanaf deze week houdt Vluchtelingenwerk twee dagdelen per week een spreekuur op de opvanglocaties om vragen te beantwoorden. Daarnaast bekijkt de gemeente samen met maatschappelijke organisaties, zoals Vluchtelingenwerk, Rode Kruis, Participe, de Vrijwilligerscentrale, Joods Maatschappelijk Werk en de Oekraïense gemeenschap in Amstelveen welke maatschappelijke en welzijnsvoorzieningen de vluchtelingen verder nodig hebben tijdens hun verblijf in Amstelveen.

Langere termijn. Omdat het verblijf van Oekraïners in Amstelveen waarschijnlijk langer duurt dan een paar maanden, onderzoekt de gemeente de mogelijkheden voor huisvesting op langere termijn, ook voor andere doelgroepen zoals economisch daklozen en statushouders.

Informatie. Vragen over opvang en hulp aan Oekraïners kunnen inwoners stellen via oekraine@amstelveen.nl . Op de website van de gemeente worden de informatie en de meest gestelde vragen regelmatig geactualiseerd. Ook in het Engels. Tevens worden de opgevangen Oekraïners actief geïnformeerd in hun eigen taal, net als de al bestaande Oekraïense gemeenschap in Amstelveen. Algemene informatie over opvang van vluchtelingen vindt u op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/opvang-vluchtelingen-uit-oekraine/ondersteuning-in-nederland en https://www.refugeehelp.com/get-help



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.