Bijgewerkt: 22 januari 2025

Vereniging De Schakel is een grote familie

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveens Weekblad / De Schakel
26-01-2012

„We zijn een grote familie, het is een gezellige vereniging en daarom hebben we al jarenlang een vaste club leden," zegt Clemens Kester. Sinds maart 2004 is hij voorzitter van vereniging De Schakel. De vereniging organiseert diverse activiteiten voor mensen met een verstandelijke beperking. Kinderen vanaf 16 jaar zijn welkom en kunnen voor een klein tarief meedoen met de vrijetijdsbestedingen.

Sinds 1966 is vereniging De Schakel actief. Zij telt inmiddels 155 leden, onder wie 77 uit Amstelveen. De andere leden zijn afkomstig uit omliggende plaatsen als Badhoevedorp, Uithoorn en Duivendrecht. De Schakel heeft door de jaren heen veel verschillende namen gehad. Het begon als oudercommissie, het werd vormingswerk en nu is het De Schakel, vrijetijdsvereniging van mensen met een beperking.

Schakel Amstelveen
(Foto P. Stolwijk - 2012)

Paul Stolwijk (l) vice-voorzitter van vereniging De Schakel aan tafel met wethouder Jacqueline Koops (ChristenUnie) en een lid (r) van de vereniging


In totaal zijn er 80 vrijwilligers die maandelijks ruim 40 activiteiten organiseren. „Deze hoeveelheid vrijwilligers is ook wel nodig, want mensen met een beperking hebben veelal meer ondersteuning nodig. Wij zijn ook nog steeds hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers," zegt Clemens Kester.

De Schakel organiseert activiteiten om mensen met een beperking dichter tot elkaar en de maatschappij te brengen. Dit jaar staat de vereniging in het teken van vernieuwing en daarom kwam wethouder Jacqueline Koops zaterdag 21 januari 2012 een kijkje nemen bij De Schakel.

Schakel Amstelveen
(Foto P. Stolwijk - 2012)

Een creatief middag bij de vereniging De Schakel in januari 2012


Door de gemeente wordt sterk bezuinigd op subsidies. Daardoor staan de financiën van De Schakel onder druk. „Het is van belang, dat de wethouder langs kwam, zien is geloven. Zo kon de wethouder zelf zien dat het nodig is, dat deze vereniging steun blijft krijgen van de gemeente."

De vereniging is het initiatief van een groep ouders. Naast de sociale werkplaats waar mensen een dagbesteding hadden, was er weinig te doen voor mensen met een beperking. Een vrijetijdsleven was er niet en daardoor raakten. Mensen met een beperking in isolement, ze hingen rond bij ouders thuis, of in de woonvoorziening. Onder de naam 'oudercommissie sociale werkplaats' werd eind november 1966 de eerste clubmiddag georganiseerd. De club startte met ongeveer 16 leden.

Schakel Amstelveen
(Foto P. Stolwijk - 2012)

De vereniging organiseert diverse activiteiten voor mensen met een verstandelijke beperking


De activiteiten zijn heel verschillend. Één keer in de twee weken is er op vrijdag bijvoorbeeld caféavond. Dan kunnen de mensen discodansen, een drankje aan de bar drinken, of spelletjes met elkaar spelen.

Deze avond wordt zowel goed bezocht door de jongere als oudere leden van De Schakel. Één keer in de twee weken is op zaterdagmiddag de mogelijkheid om te volksdansen. Zo zijn er nog veel meer activiteiten, waaronder knutselen, vakanties, toneelspelen, fietsen en koken.

De mensen komen met plezier naar de activiteiten, maar er vindt ook vergrijzing plaats. De gemiddelde leeftijd van de leden stijgt en de jongere doelgroep wordt niet groter. Dit komt mede, doordat De Schakel niet bekend is bij iedereen. „We hebben veel oudere leden en te weinig jonge. Het wordt tijd dat De Schakel zijn aandacht ook op jongeren vestigt," stelt Clemens Kester.

Schakel Amstelveen
(Foto P. Stolwijk - 2012)

Wethouder Koops (l) volgt het borduurwerk van twee vrouwen tijdens de middag


De vereniging heeft lange tijd geen vernieuwing gekend, geeft Clemens Kester toe. In de afgelopen maanden is er al een hoop verandering geweest. „De website is vernieuwd en heeft nu een hippe uitstraling. We zijn aan het nadenken over nieuwe activiteiten en komen bij elkaar met de vrijwilligers om te brainstormen over nieuwe ideeën."

Momenteel is De Schakel bezig om meer bekendheid te creëren onder de doelgroep. De meeste leden wonen in een woonvoorziening. „We gaan presentaties geven in deze woonvoorzieningen, zodat de verzorgers ook kunnen vertellen aan de bewoners wat wij doen. De leden komen meestal via anderen op het idee om zich aan te sluiten bij de vereniging," zegt Clemens Kester.

Dat laatste is ook een verklaring voor de verenigingsnaam. De Schakel verbindt mensen met een beperking aan elkaar en aan de maatschappij. De verschillende schakels onder de verzorgers, doelgroep, ouders en vrijwilligers zorgen ervoor, dat mensen met een beperking met elkaar in contact blijven.

Voldoening staat voor de vrijwilligers voorop. „Het leukste vind ik, wanneer mensen met een vrolijk gevoel onze activiteiten verlaten en graag terug komen." Hetgeen de vereniging zo bijzonder maakt is, de relatie tussen de vrijwilligers en de leden.

„De lol die wij, vrijwilligers en leden, met elkaar hebben, is de motor van onze vereniging. De gezelligheid en gemoedelijkheid zorgen, dat het een familiaire vereniging is," zegt Clemens Kester. Voor meer info: http://www.deschakelamstelveen.nl/



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.