Bijgewerkt: 29 februari 2024

Vereniging Eigen Huis wil rentemiddeling

Nieuws -> Informatief

Bron: Vereniging Eigen Huis
26-04-2015

Vereniging Eigen Huis roept banken op om rentemiddeling aan te bieden aan alle hypotheekklanten met een lopend rentecontract. Zo kunnen ook deze klanten profiteren van de lage rente, en hun maandlasten flink verlagen.

De gemiddelde hypotheekrente is de afgelopen vijf jaar gehalveerd, maar die lage rentestanden zijn voor veel huiseigenaren onbereikbaar. De meeste mensen hebben hun rente vast gezet, meestal voor 10, of 15 jaar. Tussentijds overstappen naar een nieuwe rentevaste periode (bij de eigen bank, of bij een andere geldverstrekker) levert boeterente op. Vaak gaat het om duizenden, of zelfs tienduizenden euro's. Dat weerhoudt huiseigenaren van een overstap naar lage rente.

Foto Amstelveen
(Bron VEH - 2015)

Rentemiddeling (onderzoek april 2015 VEH)


Boete uitsmeren

Bij rentemiddeling wordt die boeterente niet in een keer in rekening gebracht. Het huidige rentepercentage wordt gemiddeld met de actuele, lage hypotheekrente. 'Zo wordt de boete als het ware uitgesmeerd over de nieuwe rentevaste periode. Je betaalt geen eenmalige boeterente, het levert lagere maandlasten op en dat maakt mensen financieel weerbaarder', zegt Cindy van de Velde, algemeen directeur van Vereniging Eigen Huis. 'Zo kun je in moeilijke tijden betalingsproblemen beperken of voorkomen.'

ING, Achmea, Obvion, SNS en dochterbedrijf Regiobank zijn momenteel de enige geldverstrekkers die rentemiddeling aanbieden, blijkt uit een rondgang van Vereniging Eigen Huis langs tientallen banken en verzekeraars. Als geldverstrekkers dit op grote schaal gaan aanbieden, kunnen zij laten zien, dat zij het klantbelang werkelijk centraal stellen, zegt Van de Velde. 'Bovendien zijn de winstmarges op hypotheken al vijf jaar te hoog. Dat geeft geldverstrekkers de morele verplichting om dit instrument in te zetten.'

Rekenvoorbeeld

Een huiseigenaar heeft in 2010 een hypotheek van € 200.000 afgesloten, tegen 5% rente. De rentevaste periode loopt nu nog vijf jaar. De rente voor 10 jaar vast is nu slechts 2,5%. Bij traditioneel oversluiten betaalt deze huiseigenaar zijn bank circa € 25.000 boeterente. Door rentemiddeling daalt zijn rente van 5% naar 3,8% en is er geen eenmalige boeterente. De bruto maandlast daalt dan van € 833 naar € 633.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.