Bijgewerkt: 23 mei 2024

Vergeten pensioenen in Nederland

Nieuws -> Informatief

Bron: Omroep MAX
27-02-2006

Nieuw tv programma van MAX over o.a. miljoenen euro's vergeten pensioen in Nederland.

Een pensioen wordt niet altijd vanzelf uitgekeerd wordt bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd; het dient aangevraagd te worden bij het pensioenfonds. Door wisseling van banen bij dezelfde werkgever of door fusies van pensioenfondsen, weten veel mensen niet meer op welke pensioenen ze aanspraak kunnen maken. Met als gevolg dat er in Nederland miljoenen euro's bij de verschillende pensioenfondsen nooit opgevraagd worden.

Appeltje voor de Dorst, een nieuw programma van MAX dat op 5 maart 2006 van start gaat  (aflevering 1 start om 22.14 uur, Nederland 1), besteedt onder andere aandacht aan deze vergeten pensioenen en spoort samen met een aantal pensioenfondsen mensen op die nog recht hebben op een deel van hun pensioen. En dat gaat vaak om grote bedragen, variërend van   € 10.000 tot zelfs meer dan € 60.000 bruto. Zo vinden we in aflevering 1 de heer Grimmius die nog recht bleek te hebben op een bedrag van € 50.000.

Het 10-delige programma, gepresenteerd door Martine van Os, besteedt ook aandacht aan tal van andere financiële kwesties voor nu en later. In aflevering 1 voelt Martine van Os samen met een gedupeerde erfgename een notaris aan de tand: een ogenschijnlijk grote erfenis bleek niets waard bleek en uiteindelijk zelfs duizenden euro's te kosten.

Ook besteedt aflevering 1 aandacht aan de Grootboeken: op dit moment worden alle tegoeden van deze eeuwenoude staatsleningen uitgekeerd, maar de overheid kan lang niet alle begunstigden vinden. Op 1 april sluiten de boeken voorgoed. Hoe kunt u erachter komen of er voor u ook nog een leuk bedrag ligt?

In iedere aflevering bezoekt Martine mensen die iets uit hun huis willen veilen om een wens in vervulling te laten gaan. In aflevering 1 wordt een wel heel bijzonder beeldje geveild dat meer opbrengt dan iedereen had kunnen denken. En het programma volgt 10 weken lang het wel en wee van Jan & Jeanne die op het punt staan hun pensioen in Spanje te gaan vieren. Wat komt daar allemaal bij kijken?

Alvast een voorproefje voor de volgende afleveringen:

Aflevering 2 - Pleeggrootouders: voor geregistreerde pleegouders bestaat een maandelijkse tegemoetkoming in de kosten van rond de € 450,- per maand. Veel pleeggrootouders laten zich echter niet officieel registreren, omdat er een enorm langdurig en ingewikkeld onderzoek aan vast zit. Uit angst hun kleinkinderen kwijt te raken, nemen ze het verlies van deze vaak noodzakelijke euro's op de koop toe.

Aflevering 3 - Als je vanwege je gezondheid afhankelijk bent van bepaalde voorzieningen, kun je bij de gemeente waar je woont een beroep doen op de WVG (Wet Voorziening Gehandicapten). De hantering van de regels verschilt echter per gemeente. Bij een verhuizing kun je dan ook voor dure verrassingen komen te staan.


Website: Omroep Max

Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.