Verjus is te koop in wijngaard De Amsteltuin
Nieuws -> InformatiefBron: Jan Schake
20-09-2013
Wijngaard De Amsteltuin produceert naast haar wijnen sinds een aantal jaren een bijzonder bijproduct: Verjus. Tijdens het groeiseizoen van de druiven worden veel onrijpe trossen verwijderd met als doel om de resterende druiven voldoende kans te geven om rijp te worden.
In de Bourgogne-streek in Frankrijk wordt al eeuwenlang deze trosselectie uitgevoerd. Onder het motto: er wordt niets weggegooid, hebben eeuwen geleden de wijnboeren van het onrijpe sap een bijzonder product gemaakt.
Dit ‘groene’sap (verjus) is te vergelijken met wijnazijn. Het grote verschil is, dat verjus vooral appelzuren heeft en geen azijnzuur. Verjus is dus te gebruiken als basis voor dressings en is daarmee een verrijking in de keuken en heeft een heerlijke smaak.
Inmiddels wordt door een aantal restaurants, waaronder de Voetangel in Ouderkerk, Verjus van de Amsteltuin gebruikt bij de bereiding van hun smakelijke gerechten.
(Foto J. Schake - 2013)
Verjus flesjes in de Amsteltuin
Open dagen op 28 en 29 september
Op de Open dagen van Wijngaard de Amsteltuin is de Verjus volop te verkrijgen tegen een introductieprijs van 2,50 per flesje van 250 ml.
Hanny Vree
Op 29 september 2013 treedt van 14.00 tot 16.00 uur Hanny Vree op met haar speciale wijn Tour-de-chant. Uiteraard kan er verder volop genoten worden van de wijnen van 2012. Lekkere hapjes en rondleidingen zorgen voor een heerlijke middag op een paradijselijke plek. En verder..
De Schans
Distilleerderij de Schans uit Uithoorn, distillaten van de druiven van de Amsteltuin en Henk Kooij Amstelveens honing. Heimwee naar de vakantie? Laat je verrassen door de Frans sferen op de Amsteltuin. Jan Schake en Tieke Roosen heten u van harte welkom. De Open dagen zijn op 28 en 29 september 2013 van 12.00-17.00 uur. Adres: Langs de Akker 5, Amstelveen (naast de Emergohal) Meer informatie: www.amsteltuin.nl
Verjus?
Verjuice, of Verjus (/ vɜr ˌ dʒu ː s Midden Franse vertjus 'green juice') is een zeer zure sap, gemaakt door het samenpersen van onrijpe druiven, krab-appels, of andere zure vruchten Soms citroen, of zuring sap, kruiden of specerijen zijn toegevoegd om de smaak te veranderen. In de Middeleeuwen werd het op grote schaal gebruikt in heel West-Europa als ingrediënt in sauzen, als specerij. Het wordt nog steeds gebruikt tot op zekere hoogte in het Zuiden van Amerika en nu in Amstelveen.