Bijgewerkt: 22 november 2024

Verkeersveiligheidscampagne 'Op voeten en fietsen naar school' is gestart

Nieuws -> Informatief

Bron: Vervoerregio Amsterdam
03-04-2018

De lente is begonnen. Als de kinderen naar school moeten is het alweer licht en het zonnetje schijnt weer vaker. Een mooi moment om de kinderen met de fiets of wandelend naar school te laten gaan. Want kinderen leren het beste door te doen. En jong geleerd, is oud gedaan. Dus ga lopen of fietsen naar school!

De leeftijd waarop kinderen zelfstandig naar school gaan, stijgt al jaren. Net als het aantal kinderen dat met de auto naar school wordt gebracht. Het verkeer is geen dag hetzelfde, dus kinderen die zelf fietsen of lopen, leren elke dag iets nieuws. Niet alleen verkeersregels: ze bouwen ook aan hun vaardigheid en ze leren omgaan met onverwachte situaties. Zo worden ze zelfredzaam in het verkeer. En, als ze straks alleen over straat moeten, hebben ze voldoende praktijkervaring met hun papa en mama opgedaan.

Verkeersveiligheidscampagne “Op voeten en fietsen naar school”. Om ouders aan te moedigen hun kinderen met de fiets of te voet naar school te brengen, voeren de Vervoerregio en haar gemeenten komende tijd campagne, samen met de scholen in de regio, VVN en de overige partners. Portefeuillehouder Verkeer van de Vervoerregio Derk Reneman verzorgde ter ere van de start van de campagne samen met Haarlemmermeers raadslid Mieke Booij een Zebrales op de Antoniusschool in Nieuw-Vennep.



Reneman: 'Ervaring opdoen in het verkeer is ontzettend belangrijk. De meeste ongelukken met kinderen gebeuren in de leeftijd van 10-14 jaar, in de eerste weken na de zomervakantie. Stel je voor dat je je hele basisschoolcarrière met de auto naar school bent gebracht. En dan ga je naar de brugklas. Met een grotere fiets, en een langere route naar school die langs moeilijkere kruisingen komt. Dan is het fijner als je met zelfvertrouwen op weg gaat. Door vanaf jongs af aan te oefenen met onze kinderen in het verkeer, voorkomen we ongelukken op latere leeftijd.'

Het goede voorbeeld. Kinderen leren niet alleen door te doen, maar ook door het gedrag van hun ouders. Al op jonge leeftijd nemen zij het gedrag van hun ouders als voorbeeld over. Dus ook in het verkeer. Uit recent onderzoek van gedrag en communicatieconsultants Tabula Rasa* blijkt dat ouders veiligheid en verkeersopvoeding belangrijke onderwerpen vinden. Toch heeft het geen prioriteit. Door het drukke gezinsleven en haast op weg naar school, schiet bewust bezig zijn met verkeer er vaak bij in. Opvallend is dat ouders vinden dat ze goed bezig zijn en dat verkeersopvoeding ook hun taak is, terwijl blijkt dat de kennis over het verkeer en inzicht in het eigen gedrag niet altijd voldoende aanwezig is. Daarnaast geven ouders soms zelf het verkeerde voorbeeld en hebben ze niet in de gaten welke impact een fout voorbeeld heeft op hun kind. Om kinderen veilige en zelfstandige verkeersdeelnemers te laten worden, wordt tijdens deze en andere campagnes ook aandacht besteed aan de eigen rol en verantwoordelijkheid van ouders. Dit gebeurt onder andere met behulp van de diverse verkeersouders op de scholen.

*Het onderzoek ‘De betrokkenheid van ouders/opvoeders bij verkeersveiligheid verhogen’ is uitgevoerd in opdracht van provincies Utrecht, Brabant, Drenthe, Flevoland, Zeeland, Zuid-Holland, ROV Oost Nederland en Vervoerregio Amsterdam.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.