Bijgewerkt: 18 oktober 2024

Verkenning voor nieuw stadspark in Amstelveen Zuid

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
17-10-2024

De gemeente Amstelveen heeft een eerste stap gezet in de mogelijke aanleg van een nieuw park in Amstelveen Zuid. Het college van B en W heeft verschillende plekken onderzocht voor de ontwikkeling van een ecologische en recreatieve groenvoorziening. Op basis van deze locatiescan geeft zij de voorkeur aan een locatie ten zuiden van de nieuwbouwwijk De Scheg.

In lijn met coalitieakkoord. Het voorstel voor het park sluit aan bij de ambitie van de gemeente om meer recreatief groen toe te voegen en de biodiversiteit te versterken. Dit is in lijn met het coalitieakkoord en de wens om een gezonde leefomgeving te bevorderen voor bewoners van de zuidelijke wijken van Amstelveen. Het beoogde park moet een plek worden waar het toenemend aantal inwoners van Amstelveen kan recreëren. Het park kan tevens een bijdrage leveren aan de gewenste vergroening en ecologische versterking van het gebied.

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2024)

Een denkbeeldige stadspark in Amstelveen Zuid

Meer ruimte voor recreatie en natuur. Floor Gordon (D66) wethouder Groen en gezonde leefomgeving benadrukt het belang van het verkennen van de mogelijkheden: “De behoefte aan groene, recreatieve ruimtes waar mensen kunnen ontspannen en bewegen neemt toe. Dit park zou een waardevolle toevoeging zijn voor de bewoners van Westwijk en de nieuwbouwwijk De Scheg, en tegelijkertijd een belangrijke schakel vormen in het versterken van de recreatieve en ecologische verbindingen rondom de stad.”

“De mogelijkheid om te kunnen recreëren en sporten in de natuur is belangrijk voor een aantrekkelijke en gezonde leefomgeving”- vult Herbert Raat (VVD) wethouder Recreatie en Sport aan. “Met de groei van het aantal inwoners, is het essentieel dat ook de sport- en recreatievoorzieningen meegroeien. Voor jong en oud. Een park in het zuiden van Amstelveen zou dan ook een prachtige uitkomst zijn.”

Buffer tussen wonen en bedrijvigheid. Uit de locatiescan is gebleken dat alle drie onderzochte locaties mogelijkheden bieden voor zowel recreatie als natuurontwikkeling. Toch heeft de locatie aan de zuidkant van De Scheg op basis van verschillende criteria de voorkeur gekregen voor verdere uitwerking. Eén van de redenen is dat deze plek de recreatieve waarde voor de omliggende wijken aanzienlijk kan vergroten, terwijl het ook kan dienen als een buffer tussen woonwijken en bedrijfsfuncties en mogelijke toekomstige sportfuncties. Het gebied ligt in de beperkingenzone van Schiphol, waar een groene ontwikkeling prima past. Ook kan de ontwikkeling bijdragen aan de transformatie van glastuinbouwfuncties die nu of op langere termijn niet toekomstbestendig zijn.

Nog meer onderzoek nodig. De gemeente geeft aan dat verdere verkenning en onderzoek nodig zijn om het plan verder uit te werken om tot een definitieve keuze te komen voor de locatie. Deze uitwerking omvat onder andere het ontwikkelen van ruimtelijke en functionele uitgangspunten, evenals een ontwikkelstrategie voor een gefaseerde verwerving van gronden die niet in eigendom zijn van de gemeente. Ook wordt er onderzoek gedaan naar de kosten en mogelijke financieringsbronnen. Het plan van aanpak wordt de komende tijd uitgewerkt.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.