Bijgewerkt: 16 juni 2024

Verklaring Von der Leyen op de persconferentie met de Oekraïense president Zelenskij

Nieuws -> EU

Bron: Europese Commissie
05-11-2023

Op 4 november 2023 was Ursula von der Leyen voorzitter van de Europese Commissie op bezoek bij de Oekraïense president Volodymyr Zelenskij in Kyiv en ze vertelde in haar toespraak:

'Hartelijk dank, president Zelensky, beste Volodymyr, dat u mij weer onderdak heeft geboden. Het is goed om terug te zijn in Kiev. We hadden een hele goede bijeenkomst. We hebben inderdaad veel belangrijke onderwerpen besproken. Ik wil drie punten bekijken die ik hier wil benadrukken.

Ten eerste, en het allerbelangrijkst, is uiteraard het toetredingstraject van Oekraïne tot de Europese Unie. Ik moet zeggen dat je uitstekende vooruitgang hebt geboekt – dit is indrukwekkend om te zien.

Wij zullen hiervan volgende week getuigen wanneer de Commissie haar verslag over de uitbreiding zal presenteren. Ik wil u vertellen hoezeer wij onder de indruk zijn van de hervormingen die u midden in een oorlog heeft doorgevoerd. We mogen nooit vergeten dat u een existentiële oorlog voert. En tegelijkertijd bent u uw land diepgaand aan het hervormen. U heeft vele mijlpalen bereikt: het hervormen van uw rechtssysteem, het beteugelen van de greep van de oligarchen, het aanpakken van het witwassen van geld – en nog veel meer. Dit is het resultaat van hard werken.

Ik weet dat u bezig bent met het voltooien van lopende hervormingen. Als dit gebeurt, en ik heb er vertrouwen in, kan Oekraïne zijn ambitieuze doel bereiken: naar de volgende fase van het toetredingsproces gaan. Dit zal vanmiddag ook mijn boodschap zijn in de Rada.Mijn tweede punt is: u heeft zeer belangrijke stappen voorwaarts gezet in uw economische modernisering. Terwijl u reconstrueert, moderniseert u het land. Wij hebben u tot nu toe gesteund met bijna 83 miljard euro. En Oekraïne zal dit jaar nog eens 3 miljard euro ontvangen. Maar uiteraard is er meer en voorspelbaardere financiering nodig om aan de huidige behoeften te voldoen. Daarom heeft de Commissie de lidstaten tot 2027 50 miljard euro aan aanvullende steun voorgesteld. Om dit te laten slagen, ontwikkelen we samen het Oekraïneplan. Dit zal tot doel hebben uw land verder te moderniseren, door middel van hervormingen en investeringen. Het Oekraïneplan is de sleutel tot toegang tot de 50 miljard euro. Er is zeer goede vooruitgang geboekt. We moeten nu hard werken om de komende weken over de finish te komen.

Een goed voorbeeld van ons werk om de economie draaiende te houden zijn de solidariteitsroutes. Tot nu toe hebben zij Oekraïne in staat gesteld ruim 100 miljoen ton goederen te exporteren. Ruim de helft van deze 100 miljoen ton goederen bestaat uit agrifoodproducten. Oekraïne voedt dus de wereld in deze tijden van schaarste. En natuurlijk brengen de solidariteitsroutes de broodnodige inkomsten terug naar Oekraïne. In de afgelopen zestien maanden – dit is het tijdsbestek sinds we de solidariteitslijnen hebben gehad – heeft dit al 42 miljard euro aan inkomsten naar Oekraïne opgeleverd. In deze context zou ik Oekraïne willen prijzen voor zijn inspanningen om de navigatie op de Zwarte Zee te herstellen. Via deze twee routes kan meer graan Oekraïne verlaten. Maar toch hebben we solidariteitslijnen nodig. Ongeveer 65% van de Oekraïense landbouwproducten verlaat het land via deze solidariteitsroutes. Dit is ook de reden waarom we zwaar investeren in het versterken van deze rijstroken – dit zijn spoor-, weg- en grensovergangen. Vorig jaar hebben we 1 miljard euro aan investeringen toegezegd. En het is maar goed dat dit bedrag al is overschreden. Elke inspanning en elke euro wordt goed geïnvesteerd, omdat het de Oekraïense economie verankert in onze interne markt.

Mijn derde en laatste punt is: we zullen Rusland blijven laten boeten voor zijn agressieoorlog. Onze bestaande sancties hebben de Russische economie diep getroffen. Zeer binnenkort zullen wij de lidstaten ons twaalfde pakket sancties voorstellen. Er zullen nieuwe lijsten komen om degenen die betrokken zijn bij de militaire invasie en bezetting van het land ter verantwoording te roepen, maar ook degenen die betrokken zijn bij de brute ontvoering van kinderen, en degenen die betrokken zijn bij nepnieuws en propaganda.

Bovendien zal het sanctiepakket nieuwe import- en exportverboden omvatten, en ook acties om het olieprijsplafond aan te scherpen. Ten slotte zullen we het omzeilen van sancties verder aanpakken. Bij al deze onderwerpen werken we zeer nauw samen met onze G7-partners. Over het geheel genomen moet Rusland een prijs betalen voor de verwoesting en vernietiging die het heeft veroorzaakt.

En in deze context is er nog een voorbeeld: dit is het onderwerp van de opbrengsten van de 200 miljard euro aan geïmmobiliseerde Russische staatsactiva in Europa. De opbrengsten stapelen zich elke dag op. Wij zijn van mening dat deze winsten ten goede moeten komen aan de wederopbouw van Oekraïne. En daarom zal de Commissie nu zeer binnenkort met een voorstel komen dat dit mogelijk maakt.

Tot slot, beste president, beste Volodymyr: de Peace Formula-bijeenkomst op Malta bracht een belangrijke boodschap van betrokkenheid uit. Wij zullen een rechtvaardige en duurzame vrede voor Oekraïne blijven steunen en bevorderen. Dit is ons gemeenschappelijk doel en u kunt er zeker van zijn dat onze steun onwrikbaar is.

Bedankt.'
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.