Bijgewerkt: 28 maart 2024

Verklaring van de Noord-Atlantische Raad over het Nieuwe START-verdrag

Nieuws -> Informatief

Bron: NATO/Wikipedia
05-02-2023

Verklaring van de Noord-Atlantische Raad (North Atlantic Council) over het nieuwe START-verdrag op 3 februari 2023. De NAVO-genodigden sluiten zich aan bij deze Verklaring.

De NAVO-Bondgenoten zijn het erover eens dat het Nieuwe START-verdrag bijdraagt aan de internationale stabiliteit door de Russische en Amerikaanse strategische nucleaire strijdkrachten aan banden te leggen. Daarom stellen we met bezorgdheid vast dat Rusland niet heeft voldaan aan de wettelijk bindende verplichtingen onder het New START-verdrag.

1. De weigering van Rusland om een zitting van de Bilaterale Raadgevende Commissie (BCC) bijeen te roepen binnen het door het verdrag vastgestelde tijdsbestek, en om Amerikaanse inspectieactiviteiten op zijn grondgebied sinds augustus 2022 te vergemakkelijken, verhindert de Verenigde Staten belangrijke rechten uit hoofde van het Verdrag uit te oefenen en ondermijnt de Verenigde Staten ' vermogen om de Russische naleving van de centrale grenzen van het Verdrag adequaat te verifiëren. De Verenigde Staten voldoen aan het New START-verdrag.

2. De NAVO-Bondgenoten blijven effectieve wapenbeheersing beschouwen als een essentiële bijdrage aan onze veiligheidsdoelstellingen. Het Nieuwe START-verdrag blijft in het belang van de nationale veiligheid van alle staten, ook van de NAVO-bondgenoten. De NAVO-bondgenoten verwelkomden de overeenkomst van februari 2021 tussen de Verenigde Staten en de Russische Federatie om het New START-verdrag met vijf jaar te verlengen. De niet-naleving door Rusland ondermijnt echter de levensvatbaarheid van het nieuwe START-verdrag.

4. We roepen Rusland op om zijn verplichtingen uit hoofde van het Verdrag na te komen door New START-inspecties op Russisch grondgebied te faciliteren en door weer deel te nemen aan het uitvoeringsorgaan van het Verdrag, de BCC.

De Noord-Atlantische Raad (NAC) is het belangrijkste politieke besluitvormingsorgaan van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO/NATO), bestaande uit permanente vertegenwoordigers van haar lidstaten. Het is opgericht bij artikel 9 van het Noord-Atlantisch Verdrag en het is het enige orgaan in de NAVO dat zijn gezag expliciet ontleent aan het verdrag.



START I (Strategic Arms Reduction Treaty) was een bilateraal verdrag tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie over de vermindering en beperking van strategische offensieve wapens. Het verdrag werd op 31 juli 1991 ondertekend en trad in werking op 5 december 1994. Het verdrag verbood de ondertekenaars om meer dan 6.000 kernkoppen en in totaal 1.600 intercontinentale ballistische raketten (ICBM's) en bommenwerpers in te zetten.

START onderhandelde over het grootste en meest complexe wapenbeheersingsverdrag in de geschiedenis, en de definitieve uitvoering ervan eind 2001 resulteerde in de verwijdering van ongeveer 80% van alle toen bestaande strategische kernwapens. Voorgesteld door de Amerikaanse president Ronald Reagan, werd het omgedoopt tot START I nadat de onderhandelingen over START II waren begonnen. Het verdrag liep af op 5 december 2009.

Het nieuwe START-verdrag legde nog meer beperkingen op aan de Verenigde Staten en Rusland door ze binnen zeven jaar nadat het volledig van kracht werd, terug te brengen tot aanzienlijk minder strategische wapens. Het nieuwe verdrag is georganiseerd in drie lagen en richt zich op het verdrag zelf, een protocol dat aanvullende rechten en plichten bevat met betrekking tot de verdragsbepalingen, en technische bijlagen bij het protocol.

De looptijd van het nieuwe verdrag is 10 jaar en kan telkens voor maximaal vijf jaar worden verlengd. Het bevat een standaard terugtrekkingsclausule zoals de meeste andere wapenbeheersingsovereenkomsten. Het verdrag is vervangen door latere verdragen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.