Bijgewerkt: 13 juli 2024

Verklaring van president Von der Leyen tijdens de gezamenlijke persconferentie in Tallin

Nieuws -> EU

Bron: Europese Commissie
24-02-2023

Verklaring van president Ursula von der Leyen voorzitter van de Europese Commissie op 24 februari 2023 in Tallin (Estland) met de Estse premier Kaja Kallas en NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg:

'Premier, Secretaris-generaal, beste Jens,

Beste Kaja, heel erg bedankt dat je ons op zo'n speciale dag in Tallinn hebt ontvangen. Inderdaad, de dag, waarop Estland 105 jaar geleden zijn onafhankelijkheid uitriep. De vastberadenheid van Estland om een vrij en onafhankelijk land te blijven, is keer op keer op de proef gesteld. Maar de onafhankelijkheid werd uiteindelijk hersteld op 20 augustus 1991. Ik wil ook een citaat delen van een beroemde Est, de voormalige president Lennart Meri, die zei: 'Europa is geen geografie. Europa is een eenheid van beginselen en trouw aan beginselen. Principes vormen geografie – geografie vormt geen principes.' Dit is een waarheid die Poetin nooit heeft begrepen.Een jaar later, vanaf het begin van zijn meedogenloze oorlog, heeft Poetin geen enkele van zijn strategische doelen bereikt. In plaats van de Europese Unie te verdelen, vindt hij ons verenigd en vastbesloten om Oekraïne zo lang mogelijk bij te staan. In plaats van de wereldwijde energiemarkt te domineren, zag hij zijn belangrijkste inkomstenbron wegvallen. In plaats van Oekraïne van de kaart te vegen, wordt hij geconfronteerd met een natie die vitaler is dan ooit. Oekraïne is een bewijs geworden van de moed van een natie die nooit zal toegeven in haar zoektocht naar vrijheid. We hebben dat elke dag van de 365 dagen sinds het begin van deze gruwelijke oorlog gezien. En net zoals Estland trots staat als een vrije en onafhankelijke staat, zal Oekraïne zegevieren. Oekraïne zal zegevieren omdat de Oekraïners niet zullen terugdeinzen of terugdeinzen. En Oekraïne zal zegevieren omdat Europa en zijn partners en bondgenoten standvastig zullen zijn.

Maar een jaar later woedt de strijd voort. En Poetin heeft de inzet verhoogd. Hij stuurt honderdduizenden jonge Russen als kanonnenvlees de loopgraven in Oekraïne in. Wat we eerder deze week vanuit Moskou zagen en hoorden, vertelt ons dat naarmate de verliezen op het slagveld toenemen, de wanhoop, de waanvoorstellingen en de desinformatie dat ook doen. Dat toont aan onder welke druk het regime van Poetin staat. Maar het brengt ook een reëel en hernieuwd gevaar voor Oekraïne met zich mee. Dus nu is het tijd om te verdubbelen. We moeten Oekraïne de middelen blijven geven om zichzelf te verdedigen, totdat de Russen deze oorlog beëindigen en Oekraïne verlaten.

Daarom staan we resoluut achter Oekraïne, vastbesloten als altijd om Oekraïne financieel, economisch en militair te steunen, om onze eigen defensiecapaciteiten te vergroten en om de druk op Rusland op te voeren en het ter verantwoording te roepen. Rusland raakt steeds meer geïsoleerd. Ik denk dat de stemming gisteren in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties veelzeggend was: 141 landen stemden voor de resolutie waarin Rusland werd veroordeeld. Rusland valt terug in de richting van een autarkische economie, afgesneden van de wereld. Onze sancties tasten de economische basis van het land sterk aan, waardoor elk vooruitzicht om het te moderniseren de kop wordt ingedrukt. We zullen druk blijven uitoefenen op Rusland en op degenen die het op het slagveld steunen. We zullen doorgaan met het achtervolgen van Poetin's trawanten. En we zullen degenen achterna gaan die Rusland helpen sancties te omzeilen of zijn oorlogsarsenaal aan te vullen.

Tegelijkertijd werken we eraan om de economische en militaire veerkracht van Oekraïne te waarborgen. Ten eerste met voortdurende financiële steun. We hebben tot nu toe 67 miljard euro gemobiliseerd. Ten tweede, met meer militaire steun. We streven ernaar om 30.000 Oekraïense soldaten in de Europese Unie op te leiden. Onze lidstaten leveren militair materieel. En we zullen overgaan tot gezamenlijke inkoop om dringende militaire voorraden voor Oekraïne te leveren, zoals munitie van 155 millimeter. Even belangrijk is om met onze defensie-industrie samen te werken om de productie van deze munitie en andere uitrusting die de Oekraïense strijdkrachten nodig hebben op te voeren, maar ook om onze eigen voorraden aan te vullen. Beste Kaja, daar heb je tijdens de afgelopen Europese Raad terecht aandacht voor gevraagd. En we ondernemen actie.

Ten slotte gaat het niet alleen om winnen op het slagveld. Oekraïners vechten voor hun recht om hun eigen toekomst te kiezen. En ze hebben al gekozen. Ze hebben gekozen voor de Europese Unie. Ze hebben gekozen voor de eenheid van principes – zoals president Lennart Meri zei. De Oekraïense soldaten die in de loopgraven van Bakhmut vechten, verdedigen deze eenheid van principes. En in deze donkere tijden worden de harten van het Oekraïense volk verwarmd door het vertrouwen dat Oekraïne op een dag zal toetreden tot de Europese Unie. Dit is hoe principes aardrijkskunde vormgeven.

Beste Kaja,

Vandaag ben ik trots om hier samen met jou en jou, Jens, in Tallinn de vrijheid en onafhankelijkheid van Estland te vieren. En ik ben er trots op dat we hier samen staan ter ondersteuning van het Oekraïense volk en hun strijd voor vrijheid en onafhankelijkheid. Ik ben er zeker van dat, net als de bevolking van Estland, ook Oekraïne zal zegevieren. Bedankt.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.