Bijgewerkt: 28 maart 2024

Vernieuwde B-pier in gebruik genomen op Schiphol

Nieuws -> Schiphol

Bron: Amsterdam Airport Schiphol
07-05-2009

Schipholdirecteur Ad Rutten heeft op donderdag 7 mei 2009, in aanwezigheid van Michel Coumans, directeur KLM Cityhopper,  de vernieuwde  B pier in gebruik genomen.

Op deze pier kunnen nu meer toestellen aan een pier worden afgehandeld. In verband met de toename van het aantal Schengenlanden was ook meer  afhandelingscapaciteit aan deze pier nodig. Om die reden zijn vier vliegtuigopstelplaatsen aan het zuidelijk deel van de B pier omgebouwd tot zes kleinere. Daarnaast zijn nog vijf extra busposities gerealiseerd.

Schiphol pier Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

KLM vliegtuigen bij D-pier op Schiphol


Passagiersbruggen met twee uitgangen

Aan de nieuwe vliegtuig opstelplaatsen zijn passagiersbruggen geplaatst met twee uitgangen, één uitgang naar een vliegtuig en één uitgang naar een bus op een bus opstelplaats. Vijf van de zes passagiersbruggen sluiten in de pier daarom aan op een dubbele wachtruimte of gate.

De B pier is de eerste pier op de luchthaven met gates en bruggen waarvan tegelijkertijd een vliegtuig en een bus afgehandeld kunnen worden.

Maatregelen voor NOx-reductie

De B pier is tevens voorzien van  accu oplaadstations voor elektrisch aangedreven afhandelingmaterieel. Deze voorzieningen zorgen ervoor dat de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) en stikstofoxides (NOx) wordt gereduceerd.

Omnummering B-pier en deel van B-platform

De aanpassing van de B pier heeft tot gevolg dat de nummering van de pier gewijzigd moest worden. Afgelopen nacht nacht is de B pier omgenummerd. Dat houdt in dat alle gates een ander nummer hebben gekregen.

NOx?

Stikstofoxiden, of nitrogen oxide(s)  zijn soms afgekort tot NOx. Het is een verzamelnaam voor de verbindingen van zuurstof en stikstof:

- stikstofmonoxide (NO)
- distikstofoxide (N2O)
- stikstofdioxide (NO2)
- distikstoftrioxide (N2O3)
- distikstoftetraoxide (N2O4)
- distikstofpentaoxide (N2O5)
- stikstoftrioxide (NO3)

Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.