Bijgewerkt: 22 januari 2025

Vernieuwde plan voor de energietransitie in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveeen
09-10-2024

Het College van B en W van Amstelveen presenteert het vernieuwde 'Plan voor de Energietransitie, Circulaire economie en Klimaatadaptatie 6.0' (PLECK 6.0) aan de gemeenteraad. Dit plan zet de duurzame doelen van de gemeente Amstelveen helder op een rij en beschrijft de concrete acties die jaarlijks worden ondernomen om deze te realiseren.

Sinds de eerste versie van het plan in 2019 is er veel bereikt. Floor Gordon (D66), wethouder Duurzaamheid legt uit: 'Voor de zesde keer analyseren we waar Amstelveen staat op het gebied van duurzaamheid. We kijken naar de impact van onze inspanningen, zowel kwalitatief als kwantitatief, en bepalen hoe we de verduurzaming zo effectief mogelijk moeten voortzetten. Onze blik is gericht op het einddoel, een duurzame stad. Dit plan geeft ons concrete focus voor 2025 en daarna.'

Foto Amstelveen
(Gemeente Amstelveen - 2023)

Floor Gordon (D66), wethouder Duurzaamheid tijdens de NK Tegelwippen actie in maart 2023

Voortbouwen op duurzame basis. Floor Gordon benadrukt dat de gemeente de ingezette duurzame koers blijft volgen naar een fossielvrij Amstelveen met een klimaat-robuuste inrichting, waarin grondstoffen zo lang mogelijk en steeds opnieuw gebruikt worden: 'We brengen accenten aan om onze aanpak te verbeteren en verstevigen. Zo gaan we bijvoorbeeld extra aandacht geven aan circulair en natuurvriendelijk isoleren, inwonerscollectieven nog actiever stimuleren en verbeteren we onze aanpak richting ondernemers. Onze focus verschuift van alleen energieadvies naar begeleiding van ondernemers, waarbij we de uitvoering van kleinschalige geadviseerde maatregelen direct laten faciliteren door een klusteam van Klimaatroute.'

Concrete maatregelen voor energietransitie. In de wijken Randwijck en Bankras/Kostverloren is een Energieteam actief met een wekelijks inloopspreekuur en informatieavonden. Het team werkt samen met bewoners aan buurtgerichte initiatieven onder de vlag van Slim besparen Amstelveen. Begin 2025 wordt de aanpak tussentijds geëvalueerd en mogelijk uitgebreid naar andere buurten. De Nationale Isolatieaanpak richt zich op eigenaar-bewoners met een DEFG-label en een lage WOZ-waarde. Zij kunnen rekenen op een advies aan huis met een extra isolatiesubsidie.

Vanaf 1 april 2024 is het platform www.slimbesparenamstelveen.nl operationeel. Dit platform helpt woningeigenaren offertes te verzamelen voor energiebesparende maatregelen. Volgend jaar breidt de gemeente dit platform uit.
De aanpak van energiearmoede blijft de aandacht houden. De gemeente werkt aan een CO² uitstootvrije organisatie en streeft er naar niveau 4 van de CO² Prestatieladder te behalen.

Circulaire economie. Amstelveen zet in op hergebruik van grondstoffen via vier pijlers, waaronder het Grondstoffenplan 2022-2026 en circulair inkopen en aanbesteden. Een nieuwe stap is het gebruik van circulaire materialen bij de energietransitie. Zo is biobased isolatiemateriaal toegevoegd aan de subsidieverordening en onderzoekt de gemeente of circulaire zonnepanelen kunnen worden toegepast.

Klimaatadaptatie. Amstelveen wil in 2050 klimaatbestendig zijn. Het Actieplan Klimaatadaptatie 2021-2026 vormt de leidraad om de impact van klimaatverandering, zoals hitte en wateroverlast, op te vangen. De komende jaren blijft de gemeente inzetten op initiatieven zoals het ‘NK-Tegelwippen’ en ‘Groen moet je doen’ om de stad weerbaarder te maken tegen klimaatveranderingen. Lees: PLECK 6.0 (pdf 45 pagina’s)



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.