Bijgewerkt: 28 november 2022

Vernieuwing van het C2000-communicatienetwerk nadert

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
05-02-2018

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft op 5 februari 2018 de Tweede Kamer geïnformeerd over de nieuwe planning van de vernieuwing van het C2000-communicatienetwerk voor hulpdiensten. De overgang naar het vernieuwde spraaknetwerk vindt plaats in de tweede helft van 2018. In 2019 volgt de invoering van de nieuwe radiobediening in de meldkamers.

Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft, in samenspraak met betrokken partijen, besloten de vernieuwing gefaseerd door te voeren. Daarbij wordt het nieuwe spraaknetwerk eerst nog tijdelijk gekoppeld aan de huidige radiobediening in de meldkamers. Voor de implementatie van de nieuwe radiobediening wordt meer tijd genomen in verband met nog te maken aanpassingen in het systeem en werkprocessen in de meldkamers. Het alarmeringsnetwerk P2000 is al voor het grootste deel vernieuwd, de voltooiing daarvan staat gepland in de zomer van 2018.

Foto Amstelveen
(Foto Nia Palli/MinJus - 2017)

Ferdinand Grapperhaus (CDA) minister van Justitie en VeiligheidHet eigen communicatiesysteem voor politie, brandweer, ambulance en marechaussee wordt compleet vernieuwd. De overgang van het huidige naar het vernieuwde systeem is een grote operatie, met 80.000 portofoons en ruim 2200 centralisten die op het nieuwe systeem moeten worden aangesloten. De aanpassing is nodig, omdat de technische levensduur van het netwerk tegen het einde loopt. Na een aanbestedingsprocedure is het project gegund aan drie leveranciers die het nieuwe systeem bouwen en implementeren.

Eerder werd nog rekening gehouden met invoering van het vernieuwde C2000 in 2017. Deze zomer maakte het ministerie al bekend meer tijd te nemen voor een zorgvuldige overgang omdat de leveranciers nog niet op het gewenste niveau konden opleveren. Na uitvoerige testen en aanvullend onderzoek is nu de nieuwe planning bepaald. Bij de vernieuwing van het communicatienetwerk staan de veiligheid van de hulpverleners en de continuïteit van de communicatie voorop en wordt steeds rekening gehouden met de impact op het werk van de hulpverleningsdiensten.

C2000? Een landelijk dekkend netwerk, laat hulpverleners snel, eenvoudig en betrouwbaar onderling en met de meldkamer communiceren. Het huidige C2000 netwerk wordt sinds 2005 gebruikt door onder andere de politie, brandweer, ambulancediensten en enkele onderdelen van het ministerie van defensie, waaronder de Koninklijke Marechaussee. Nederland was hiermee het eerste land met een landelijk dekkend multidisciplinair communicatienetwerk. Het bestaande netwerk is aan het einde van de technische levensduur.

Volgens de brief (pdf 4 pagina’s) van minister Grapperhaus: 'Een aantal van de nieuwe functionaliteiten van het vernieuwde C2000 komt beschikbaar bij ingebruikname van de nieuwe radiobediening in 2019. Het gaat hierbij om de functionaliteit van ‘free seating’ (plaats onafhankelijk werken) en de mogelijkheden van terugmelding en encryptie bij het alarmeringsnetwerk P2000.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.